Britský premiér Cameron požaduje od EÚ "nezvratné zmeny": Dotknú sa aj Slovákov

NETKY.SK • 10 November 2015, 13:10 • 2 min
Britský premiér Cameron požaduje od EÚ "nezvratné zmeny": Dotknú sa aj Slovákov

LONDÝN - Európska únia musí pristúpiť na "nezvratné zmeny", ktoré nanovo zadefinujú vzťahy Spojeného kráľovstva so zvyškom tohto bloku. Britský premiér David Cameron to dnes vyhlásil v súvislosti s referendom o budúcnosti členstva svojej krajiny v EÚ, ktoré plánuje uskutočniť do konca roka 2017.

slovakia

left justify in out

Cameron tvrdí, že má záujem na zotrvaní Británie v EÚ, a to v prípade, že sa mu podarí vyjednať väčšiu autonómiu, informuje agentúra AP. Únia podľa neho musí okrem iného umožniť Britom obmedziť sociálne dávky pre imigrantov z iných členských krajín. Ak si občania EÚ do šiestich mesiacov nenájdu prácu, budú musieť krajinu opustiť. Nárok na sociálne dávky budú mať iba tí prisťahovalci, ktorí majú v Británii odrobené štyri roky.

 

Tusk už oznámil, že rokovania s britskou stranou by sa mali začať na budúci týždeň. Hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas však na dnešnom stretnutí s novinármi upozornil, že niektoré z reforiem EÚ, ktoré požaduje Cameron, sú "veľmi problematické". "Na prvý pohľad vidíme niekoľko prvkov, ktoré sa zdajú byť uskutočniteľné, napríklad zvýšenie úlohy národných parlamentov. Niektoré otázky sú ťažšie, ako napríklad tesnejšia únia či vzťahy medzi členmi a nečlenmi eurozóny, a niektoré veci sú veľmi problematické, pretože sa dotýkajú základných slobôd nášho vnútorného trhu," skonštatoval Schinas. Dodal, že do poslednej kategórie patrí aj priama diskriminácia medzi občanmi EÚ.

 

Britský premiér chce zamedziť prílev migrantov do EÚ, ale aj obemdziť pohyb osôb vrámci Európskej únie. Cameron tvrdí, že by sa mal zamedziť voľný pohyb osôb nových členských krajín, kým sa ekonomicky nepriblížia Británii. Táto zmena by sa mohla dotknúť aj 90-tisíc Slovákov, ktorý momentálne žijú vo Veľkej Británii. Britský premiér chce takisto zrušiť pravidlo, ktoré občanom EÚ uľahčuje priviesť do krajiny manžela/manželku.

 

Svoje požiadavky dnes britský premiér vytýčil v rámci vystúpenia v Londýne, ale taktiež v liste, ktorý posiela do Bruselu stálemu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Londýn chce podľa Camerona dosiahnuť zmeny v celkovo štyroch oblastiach.


Súčasťou požiadaviek je zaistenie ochrany štátov EÚ stojacich mimo eurozóny, kam patrí aj Británia, obmedzenie byrokracie a posilnenie právomocí národných parlamentov. Británia navyše trvá na potrebe vzdorovať "zneužívaniu práva na slobodný pohyb a kontrolovať migráciu z EÚ" prostredníctvom obmedzovania prístupu prisťahovalcov k určitým sociálnym výhodám počas prvých štyroch rokov pobytu. 

 

"Sme hrdý, nezávislý národ. A chceme, aby to tak zostalo," povedal Cameron a zdôraznil, že Británia požaduje "jasné, právne záväzné a nezvratné" oslobodenie od záväzku EÚ k vytváraniu "čoraz užšej únie".
 

V reakcii na Cameronov list pre Tuska vedúci Stáleho zastúpenie SR pri EÚ Peter Javorčík uviedol, že tento dokument je možné považovať "za štart, a nie za výsledok". "Je to začiatok vzájomnej diskusie a rokovaní. Nejde o výsledný stav toho, ako budú nastavené vzťahy Británie v rámci EÚ," uviedol Javorčík pre TASR. Dodal, že tieto rokovania sa určite nevyhnú náročným momentom a témam, podľa jeho slov však obe strany dokážu nájsť riešenia, ktoré vytvoria predpoklad, aby sa občania Británie rozhodli pre zotrvanie v únii.

 

"Samotné rokovania sú podľa mňa príležitosť. Zlepšime to, čo môže fungovať lepšie, čo posunie dopredu nás všetkých, osobitne v čase globalizácie a zásadných spoločných výziev. Za takúto pozitívnu oblasť považujeme najmä posilnenie vnútorného trhu EÚ, napríklad cez jednotný digitálny trh či úniu kapitálových trhov. Tu sme takpovediac na rovnakej vlne, pretože týmto témam sa chceme venovať aj počas nášho budúcoročného predsedníctva v Rade EÚ," zdôraznil Javorčík.

 

Slovenský veľvyslanec pri EÚ zároveň upozornil, že spomedzi Cameronových požiadaviek je možné vnímať ako najcitlivejšiu otázku spojenú s voľným pohybom osôb a postavením občanov ostatných krajín EÚ, ktorí žijú a pracujú v Británii.

 

"Aj k riešeniu tejto otázky chceme pristupovať konštruktívne, ale jedným dychom treba podčiarknuť potrebu rešpektovať zásadu nediskriminácie. Občanov EÚ nemôžeme deliť na dve kategórie," odkázal Javorčík.

 

Britské združenie Inštitút riaditeľov podporilo výzvu Camerona na reformovanie EÚ ešte pred konaním britského referenda. Vplyvná skupina, ktorá zastupuje okolo 34.000 riaditeľov spoločností uviedla, že sú potrebné škrty európskej byrokracie, a nie iba výzvy volajúce po "stále tesnejšej únii".

 

Generálny riaditeľ Inštitútu riaditeľov Simon Walker uviedol, že členovia tejto skupiny vidia výhody zotrvania Británie vnútri EÚ a obchodovania na jednotnom trhu, je však potrebné znížiť "nepohodlné" regulácie, ktoré brzdia podnikateľskú činnosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies