Bývalý francúzský minister Emmanuel Macron ohlásil kandidatúru na prezidenta

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:26 • 2 min
Bývalý francúzský minister Emmanuel Macron ohlásil kandidatúru na prezidenta

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron dnes ohlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia budúci rok na jar. Jeho rozhodnutie prišlo takmer tri mesiace po tom, ako odstúpil z funkcie šéfa daného rezortu, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Macron sa bude uchádzať o prezidentský úrad ako nezávislý kandidát, hoci ministerský úrad vykonával ako chránenec súčasného socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Socialisti však jeho idey kritizovali ako príliš pravicové. Macron sa usiloval, aby trh práce vytvoril lepšie podmienky pre podnikanie.

 

Macron sa narodil 21. decembra 1977 v meste Amiens na severe Francúzska. Študoval na viacerých parížskych univerzitách. Neskôr pracoval na ministerstve hospodárstva a v investičnej banke. V roku 2012 sa stal členom Hollandovej prezidentskej kancelárie, o dva roky neskôr prijal ministerskú funkciu.

 

Ešte pred odchodom zo socialistickej vlády založil v apríli vlastné hnutie En Marche! (Vpred!), ktoré označuje ako "ani pravicové, ani ľavicové". Dosluhujúci prezident Hollande zatiaľ nepotvrdil, či sa hodlá uchádzať o ďalší mandát. Momentálne je najneobľúbenejším prezidentom povojnového Francúzska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies