Byt strelca Holmesa bol plný nastražených výbušnín

NETKY.SK • 21 Júl 2012, 06:38 • 2 min
Byt strelca Holmesa bol plný nastražených výbušnín

Byt strelca Holmesa bol plný nastražených výbušnín - Krimi Dvanásť mŕtvych a 59 zranených si vyžiadalo dnešné vyčíňanie strelca v kine na predmestí amerického Denveru. Informoval o tom miestny policajný šéf Dan Oates na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

img

Dvanásť mŕtvych a 59 zranených si vyžiadalo dnešné vyčíňanie strelca v kine na predmestí amerického Denveru. Informoval o tom miestny policajný šéf Dan Oates na tlačovej konferencii. Oates, uviedol, že prvý telefonát o streľbe v kine prijala polícia na tiesňovú linku 911 o 00.39 h miestneho času (08.39 h SELČ). Prví policajti prišli na miesto činu približne 90 sekúnd po prvých tiesňových volaniach a krátko nato zadržala za multiplexom podozrivého 24-ročného Jamesa Eagena Holmesa, ktorého umiestnila do väzby. Keď polícia Holmesa zatkla, mal na sebe nepriestrelný odev a našli sa uňho tri strelné zbrane. Štvrtú nechal páchateľ v kine, dodal Oates. Strelec v plynovej maske sa objavil vtrhol do kinosály na denverskom predmestí Aurora, kde sa premietal nový film o Batmanovi s názvom Návrat Temného rytiera. Páchateľ použil neznámy plyn a spustil streľbu do vypredanej sály. Išlo o najhoršiu masovú streľbu v USA od roku 2009, keď vojenský psychiater zabil 13 vojakov a civilistov vo Ford Hoode v Texase. Dnešný masaker okamžite vyvolal spomienky na neďalekú strednú školu v coloradskom meste Columbine, kde v roku 1999 dvaja študenti spustili streľbu na spolužiakov a zabili 12 z nich aj učiteľa. Niektorí návštevníci kina si mysleli, že dnešný útok bol súčasťou premiéry filmu Návrat Temného rytiera, ktorý bol jedným z najočakávanejších v tejto letnej sezóne. Diváci videli siluetu človeka v dyme v prednej časti kina, ako mieri na dav. Jedna návštevníčka uviedla, že strelec bol oblečený ako príslušník elitnej zásahovej jednotky SWAT. Strelca zatkla polícia krátko po útoku neďaleko auta pred kinom. Policajní predstavitelia uviedli, že podozrivý je 24-ročný občan a postgraduálny študent neurológie James Holmes. Študoval na Coloradskej univerzite v Denveri. Úrady nezverejnili motív jeho činu. Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) informoval, že nič nenaznačuje, že by streľba súvisela s nejakou teroristickou skupinou. Podľa Oatesa sú vyšetrovatelia presvedčení, že strelec konal sám. Agenti FBI a polícia vyhlásili, že Holmesov byt bol ako pasca - plný nastražených výbušnín. Ide o mimoriadne dômyselné nálože zhotovené s použitím zápalných látok a chemikálií. Úrady evakuovali päť budov a zisťovali, ako zneškodniť zápalný a výbušný materiál. "Niečo také som ešte nikdy nevidel," povedal Oates. Polícia zverejnila aj písomné vyhlásenie Holmesovej rodiny. "Naše srdcia sú s tými, ktorých sa tragédia týka, aj s ich rodinami a priateľmi," píše sa v ňom. Americký prezident Barack Obama uviedol, že ho zarmútila "strašná a tragická streľba". Skrátil svoju predvolebnú kampaň, v rámci ktorej bol na Floride, a oznámil návrat do Bieleho domu. Zároveň nariadil stiahnutie vlajok v krajine na pol žrde. Holmesa v pondelok prvýkrát pred vyšetrovacieho sudcu, informovala CNN.

Zdroj: Reuters, AP/TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies