Buterin: Obmedzená zásoba Etherea by pomohla sieti

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 16:00 • 2 min
Buterin: Obmedzená zásoba Etherea by pomohla sieti

MOSKVA – Vitalik Buterin prišiel s návrhom, ktorý by mohol položiť základy pre vyriešenie jednej z najväčších otázok Ethereum siete - nastaviť obmedzený počet Etherea, ktoré by bolo možné vytvoriť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V novom návrhu zlepšenia Etherea (EIP), ktorý vznikol 1. apríla, tvorca kryptomeny zverejnil svoje anjnovšie nápady k tejto téme. Buterin navrhuje, že maximálny počet Etherea v sieti by mohol byť 120.204.432, čiže presne dvojnásobok toho, čo sa predalo pri spustení tejto kryptomeny v roku 2014. Tento inovatívny návrh by sa mohol vyriešiť pri nadchádzajúcej zmene softvéru.

 

img

sieť Ethereum

 

Ide o prvý prípad, kedy sa Buterin priamo venoval menovej politike tejto platformy. Práve absentujúca jasná definícia tejto problematiky čelila kritike aj od investorov, ktorí verejne pochybovali o jej potenciáli ako investičnej príležitosti.

 

Bitcoin má vo svojom protokole naprogramovanú maximálnu zásobu na 21 miliónov BTC, čo však pri Ethereu absentovalo. Podľa pôvodných podmienok, ktoré boli definované pri spustení tejto kryptomeny, môže byť každý rok vydaných 18 miliónov ETH. Dlho sa však diskutuje o tom, že sa tieto podmienky zmenia pri významnej zmene dizajnu protokolu.

 

img

 

Buterin sa snaží zabezpečiť ekonomickú udržateľnosť platformy po prechode na nový algoritmus, ktorým sa vytvára Ethereum. Sieť Ethereum chce zmeniť model PoW (Proof-of-Work), ktorý pochádza z Bitcoinu , na alternatívny algoritmus PoS (Proof-of Stake), nazvaný ako Casper.

 

Práve pri príležitosti takejto významnej zmeny v protokole, by bol ideálny čas na to, aby boli vytvorené jasné pravidlá odmeňovania tých, ktorí prevádzkujú softvér potrebný na overenie transakcií. Buterin predpokladá, že rozhodnutie by mohlo prísť až po vydaní 120 miliónov ETH, alebo alternatívne až 140 miliónov ETH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies