Burundský parlament odhlasoval odchod z Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 12 Október 2016, 16:18 • 2 min
Burundský parlament odhlasoval odchod z Medzinárodného trestného súdu

KIGALI - Burundský parlament odhlasoval dnes drvivou väčšinou hlasov zrušenie pristúpenia krajiny k Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC). Za odstúpenie sa vyjadrilo 94 z dovedna 110 poslancov, 14 ďalších sa hlasovania zdržalo a dvaja boli proti.

slovakia

left justify in out

Burundi sa ako vôbec prvá krajina na svete rozhodlo k takémuto opatreniu pristúpiť po mesiacoch napätej situácie. Tú vyhrotilo aprílové oznámenie súdu prešetriť vlnu násilia, pri ktorej od minulého roka zahynuli stovky ľudí a tisíce ďalších z tejto východoafrickej krajiny utiekli.

 

Napätie zavládlo v Burundi od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov.

 

Nkurunziza v júlových voľbách nakoniec zvíťazil, jeho oponenti však tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.

 

Burundi sa ešte v utorok rozhodlo prerušiť tiež akúkoľvek spoluprácu s Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) a nevpustiť na svoje územie troch vyšetrovateľov, ktorí túto východoafrickú krajinu obvinili z hrubého porušovania ľudských práv.

 

Burundská vláda totiž obvinila OHCHR zo "spolčenia sa" s tromi nezávislými expertmi, ktorí vo svojej správe zverejnili výsledky vyšetrovania podozrení z porušovania ľudských práv v Burundi, ktorým ich v decembri poverila OSN.

 

Experti navštívili Burundi a o svojich zisteniach informovali v septembri OSN, pričom burundskú vládu obvinili z vraždenia a mučenia svojich odporcov. Hovorca burundskej vlády Philippe Nzobonariba označil ich tvrdenia za "skreslené" a tím vyšetrovateľov obvinili zo snahy o destabilizáciu situácie v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies