: Búrka s bleskami spôsobila stovky lesných požiarov na západe krajiny

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:24 • 2 min
: Búrka s bleskami spôsobila stovky lesných požiarov na západe krajiny

: Búrka s bleskami spôsobila stovky lesných požiarov na západe krajiny

slovakia

left justify in out

Vyše 300 požiarov dnes vyčíňalo v západokanadskej provincii Britská Kolumbia po tom, čo sa v búrke s bleskami rozhoreli stovky ohňov.
      Úrady uviedli pre kanadskú televíziu, že horúčavy a sucho budú naďalej brzdiť snahy hasičov a podľa očakávania vznikne každý deň približne 50 nových požiarov.
      Obloha je plná dymu a v niektorých oblastiach silnie vietor, ktorý rozdúchava ohne. To všetko predstavuje hrozbu pre hasičov. "Ich bezpečnosť je pre nás teraz prvoradá. Hasíme, čo môžeme, ale pod podmienkou, že je to bezpečné," uviedla hovorkyňa hasičského zboru.
      Pre väčšinu regiónu platí najvyšší stav pohotovosti. Úrady zakázali táboráky, fajčenie v parkoch alebo na cestičkách, používanie dreveného uhlia a grilovanie nad horiacim drevom.
      Požiare najviac zasiahli oblasť Cariboo v strednej časti Britskej Kolumbie, kde bola 12 obciam nariadená evakuácia.
      Požiare, ktoré sa rozhoreli na ploche vyše 764 štvorcových kilometrov, sa snažia dostať pod kontrolu stovky hasičov, letecké tankery, helikoptéry a ťažké stroje.
      Boj s požiarmi už pohltil rozpočet provincie určený na hasenie požiarov na celý rok a podľa odhadov bude stáť denne vyše šesť miliónov kanadských dolárov (4,44 milióna eur).
      Cez víkend zahynuli dvaja piloti leteckých tankerov, keď sa ich stroj zrútil počas hasenia lesného požiaru. Ďalší muž prišiel o život, keď ignoroval príkaz na evakuáciu a spadol naňho strom, kým rúbal drevo na kúrenie.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies