Bulharskí socialisti si do čela zvolili po prvý raz ženu, Korneliu Ninovu

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 14:49 • 2 min
Bulharskí socialisti si do čela zvolili po prvý raz ženu, Korneliu Ninovu

SOFIA - Prvou ženou v 125-ročnej histórii bulharských socialistov z BSP, ktorá povedie túto v súčasnosti opozičnú stranu, sa dnes v Sofii stala Kornelia Ninova (47).

slovakia

left justify in out

Rozhodlo o tom vo voľbách nového predsedu viac ako 700 delegátov zjazdu najväčšej bulharskej opozičnej strany, ktorý sa začal v sobotu a vyvrcholil dnes.

 

V rozhodujúcom hlasovaní podporilo Ninovovú 395 prítomných, kým za Michaila Mikova, ktorý stál na čele BSP od roku 2014, keď nahradil Sergeja Staniševa, hlasovalo 349 delegátov.

 

Od zajtra zmeníme spoločne stranu a ... urobíme z nej silu, ktorá zmení Bulharsko, avizovala po zvolení do funkcie Kornelia Ninovová, ktorá sa podobne ako jej predchodca vo funkcii Michail Mikov vyslovila za vypísanie predčasných volieb v krajine.

 

Už 49. zjazd najstaršej bulharskej politickej strany sa konal šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami v balkánskej krajine.

 

Postkomunistická BSP má za sebou, ako pripomenula tlačová agentúra DPA, viacero volebných neúspechov, od roku 2005 nezvíťazila v žiadnych voľbách.

 

Vnútropoliticky je strana jednoznačne proti jednotnej desaťpercentnej dani z príjmu, zahraničnopoliticky za užšiu spoluprácu s Ruskom a za zrušenie sankcií Európskej únie voči tejto krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies