Britská vláda uvažuje o znárodnení časti koncernu Rolls-Royce

NETKY.SK • 14 December 2015, 14:52 • 2 min
Britská vláda uvažuje o znárodnení časti koncernu Rolls-Royce

LONDÝN - Britská vláda uvažuje o zoštátnení divízie Rolls-Royce vyrábajúcej jadrové reaktory pre ponorky. Podľa Londýna je to jedno z možných riešení v prípade, že sa kríza v tejto spoločnosti zhorší. Informoval o tom britský denník The Financial Times.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka vláda vypracovala plány na ochranu britských záujmov v Rolls-Royce po tom, ako firma už päťkrát za ostatné dva roky oznámila zhoršenie prognózy v oblasti zisku. Ďalší z možných scenárov zahrňuje fúziu celej alebo časti Rolls-Royce s najväčšou britskou zbrojárskou firmou BAE Systems.

 

Vláda sa obáva najmä toho, že spoločnosť, ktorá okrem pohonu jadrových ponoriek vyrába aj letecké motory, by mohla ešte predtým, než sa novému šéfovi Warrenovi Eastovi podarí opätovne získať dôveru investorov, čeliť nepriateľskej ponuke zo zahraničia. Podľa nedeľníka The Sunday Times je kabinet "v pohotovosti" najmä v dôsledku zvyšovania podielu vo firme zo strany americkej investičnej spoločnosti ValueAct.

 

Práve tento investor tlačí podľa agentúry Reuters na spoločnosť, aby sa divízie vyrábajúcej jadrové reaktory na pohon britských ponoriek zbavila a ponechala si kľúčovú výrobu leteckých motorov. Ministerstvo obrany však nechce, aby Rolls-Royce prešiel do zahraničných rúk, keďže ide o významného zásobovateľa britského námorníctva. Okrem výroby jadrových reaktorov pre ponorky je totiž aj najväčším zamestnávateľom v britskom leteckom sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies