Britská vláda navrhuje až trojnásobne zvýšiť školné na vysokých školách

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:19 • 2 min
Britská vláda navrhuje až trojnásobne zvýšiť školné na vysokých školách

Britská vláda navrhuje až trojnásobne zvýšiť školné na vysokých školách

slovakia

left justify in out

Britská koaličná vláda dnes oznámila, že plánuje zvýšiť poplatky za štúdium na univerzitách v Anglicku v niektorých prípadoch až trojnásobne oproti súčasnému stavu.
      Tento krok by podľa analytikov mohol byť testom súdržnosti koalície najmä pre nesúhlas niektorých poslancov koaličnej Liberálnodemokratickej strany.
      Minister pre vysoké školy David Willetts uviedol, že vláda chce zvýšiť hornú hranicu poplatkov za štúdium zo súčasných 3290 libier (3780 eur) na 9000 libier ročne (10.300 eur).
      Podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý má odstrániť obavy liberálov, by museli univerzity žiadajúce viac ako 6000 libier dokázať, že umožňujú študentom z chudobných rodín získať miesto na univerzite bez poplatku.
      Študenti zároveň nebudú musieť splácať študentské pôžičky s nízkym úrokom, kým nezarobia ročne najmenej 21.000 libier. Súčasný limit je nastavený na 15.000 libier ročne. "Je to výhodné pre univerzity i pre študentov," zdôvodnil Willetts vládny návrh v parlamente.
      Podpora pre návrh je problematická pre liberálnodemokratických zákonodarcov, ktorí pred májovými voľbami sľúbili, že zrušia poplatky za štúdium na univerzitách. Každý poslanec dokonca podpísal predvolebný záväzok, že nebude hlasovať za zvýšenie poplatkov za štúdium. Niektorí už avizovali, že svoj predvolebný sľub určite dodržia a za návrh nezahlasujú.
      Nový model by priblížil britský systém vzdelávania k americkému spôsobu fungovania vysokých škôl, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies