Britská vláda bude ľuďom platiť za recykláciu

NETKY.SK • 5 Október 2017, 08:24 • 2 min
Britská vláda bude ľuďom platiť za recykláciu

LONDÝN - Britská vláda prišla s netradičným, za to však motivujúcim nápadom. Zvažuje, že bude finančne odmeňovať ľudí, ktorí budú riadne triediť odpad. Tento návrh pochádza z dielne ministerstva životného prostredia, konkrétne od štátneho tajomníka rezortu Michaela Govea, ktorý si aj takýmto spôsobom chce zvýšiť kredit u ľudí.

slovakia

left justify in out

Momentálne sa venuje najvážnejšej otázke a to, ako by takýto systém odmeňovania mohol fungovať. Tento plán je zameraný na triedenie výslovne plastových fliaš a rôznych plastových obalov. 

 

"Snažíme sa ďalej pracovať s priemyslom na zníženie množstva plastových odpadov, aby sme videli, ako by sme mohli zaviesť systém vrátenia vkladov plastových fliaš. Naše oceány sú najväčším prírodným zdrojom našej planéty a táto vláda je odhodlaná zabezpečiť, aby sme im obnovili zdravie pre budúcu generáciu," uviedol na stretnutí Konzervatívnej strany.

 

Tento odvážny plán plne podporuje organizácia Greenpeace. Ekologická kampaň Greenpeace Oceans Elena Polisano pre Daily Mail uviedla, že: "Naliehavo potrebujeme riešenia a myslíme si, že schéma návratu do fľaše, ako sú tie, na ktoré sa pozerá Michael Gove a škótske a waleské decentralizované vlády, je pravdepodobne najlepší spôsob, ako zvýšiť zber sadzieb a premeniť tento prúd na slučku"

 

Navrhované plány by znamenali, že Briti dostanú za každú jednu vrátenú pet fľašu do obchodu 6 pencí. Systém vkladov by fungoval pridaním malého príplatku k cene nápojov predávaných v plastových fľašiach, ktoré by boli zákazníkom vyplatené, keď fľašu vrátia.

 

img

 

Dánsko a Austrália už majú podobné programy a zaznamenali nárast počtu recyklovaných plechoviek a fliaš. V súčasnosti sa podľa BBC recyklovalo iba 57 % plastových fliaš predaných vo Veľkej Británii. Zvyšných až 8 miliónov ton plastu tak putovalo na dno oceánu každý rok. Gove zdôraznil, že zavedenie spoplatnenia každej igelitky v obchode pozitívne prispelo k ich postupnému znižovaniu.

 

Spoločnosť LADbible vyhlásila, že prvá krajina na svete je úplne zničená v dôsledku znečistenia v našich oceánoch, čím verejnosť vyzvala, aby sa pričinila o to, aby bola aj posledná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies