Britská kráľovná si pripomenula 70. výročie vojnévho víťazstva nad Japonskom

NETKY.SK • 15 August 2015, 17:07 • 2 min
Britská kráľovná si pripomenula 70. výročie vojnévho víťazstva nad Japonskom

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes viedla spomienkové obrady pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad Japonskom, ktoré viedlo k definitívnemu skončeniu druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že spolu s ďalšími členmi britskej kráľovskej rodiny sa zúčastnila na bohoslužbe v londýnskom kostole St. Martin-in-the-Fields, kde boli prítomní taktiež vojnoví veteráni a bývalí vojnoví zajatci.

 

Okrem spomienkovej bohoslužby sa v Londýne pri tejto príležitosti koná vojenská prehliadka, na ktorej sa takisto očakáva účasť veteránov a niekdajších zajatcov v pokročilom veku. Na podujatiach sa zúčastňujú aj rodinní príslušníci padlých alebo dnes už nežijúcich vojakov, z ktorých mnohí prišil s vojnovými vyznamenaniami udelenými svojim otcom či starým otcom. Podľa AP pritom u niektorých panuje pocit, že Briti boje v Ázii do značnej miery prehliadajú, keďže Londýn sa vo vojne sústreďoval predovšetkým na nemeckých nacistov.

 

Médiá v súvislosti s dnešnými podujatiami priniesli správy, podľa ktorých by mohli na účastníkov zaútočiť extrémisti. Londýnska metropolitná polícia však vyhlásila, že v spolupráci s ministerstvom obrany a Kráľovskou britskou légiou zabezpečí pokojný priebeh.

 

Výročie svojej porážky v druhej svetovej vojne si dnes pripomenulo i samotné Japonsko. Spomienka v Tokiu sa začala na poludnie miestneho času minútou ticha, teda v momente, keď cisár Hirohito 15. augusta 1945 v rozhlase oznámil kapituláciu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies