Britská armáda poskytne lietadlá na stráženie Pobaltia

NETKY.SK • 5 Február 2015, 17:48 • 2 min
Britská armáda poskytne lietadlá na stráženie Pobaltia

LONDÝN - Británia tento rok opäť poskytne NATO štyri zo svojich stíhačiek typu Typhoon ako príspevok k ochrane vzdušného priestoru pobaltských republík.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to oznámil britský minister obrany Michael Fallon, ktorý zároveň prisľúbil, že Londýn bude môcť prispieť až tisíckou svojich vojakov do nového útvaru rýchleho nasadenia NATO. Aliancia sa na vytvorení takejto sily dohodla počas septembrového summitu vo Walese a ministri obrany členských štátov rokujú o podrobnostiach na štvrtkovom zasadnutí v Bruseli. Útvar, ktorého vznik je spájaný s "nervozitou" východoeurópskych krajín po zásahoch Ruska na Ukrajine, by malo tvoriť 5000 príslušníkov. Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany Londýn v roku 2017 prevezme rotujúce velenie, zatiaľ čo ako pôsobisko vojakov uvádza Poľsko, Rumunsko a Bulharsko.

 

Britské stíhačky hliadkovali v Pobaltí aj počas uplynulého roka. Najnovšie nasadenie vo vzdušných priestoroch Estónska, Litvy a Lotyšska rezort obrany ohlásil na obdobie od mája do augusta, keď budú britskí letci v oblasti slúžiť po boku nórskych kolegov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies