Británia evakuovala svoj diplomatický personál z Iránu

NETKY.SK • 1 December 2011, 04:38 • 2 min
Británia evakuovala svoj diplomatický personál z Iránu

Británia evakuovala svoj diplomatický personál z Iránu - Politika Británia evakuovala všetok svoj diplomatický personál z Iránu, oznámili dnes západné diplomatické zdroje. Radikálni iránski študenti vtrhli v utorok do priestorov britského veľvyslanectva i

slovakia

left justify in out

img

Británia evakuovala všetok svoj diplomatický personál z Iránu, oznámili dnes západné diplomatické zdroje.
Radikálni iránski študenti vtrhli v utorok do priestorov britského veľvyslanectva i jeho obytnej časti v hlavnom meste Teherán. Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová označila dnes útok na britské diplomatické objekty v iránskej metropole za urážku medzinárodného spoločenstva a vyzvala Irán, aby chránil britskú diplomatickú misiu v krajine.
Desiatky demonštrantov zaútočili na dva objekty britskej ambasády v Teheráne, kde porozbíjali okná, hádzali zápalné fľaše, vyhádzali z okien dokumenty a spálili britskú zástavu. Zábery z útoku odvysielala iránska televízia.
"Spojené štáty odsudzujú tento útok v najvyššej možnej miere. Je urážkou nielen pre britský národ, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo," povedala Clintonová na tlačovej konferencii v Južnej Kórei.
Polícia použila na rozohnanie protestujúceho davu slzotvorný plyn. Pri násilných zrážkach bolo zranených niekoľko študentov aj policajtov. Starosta Teheránu vyzval rozvášnených študentov, aby sa vzdali násilia.
Podľa správ iránskej tlačovej agentúry Fars sa demonštrantom podarilo nakrátko zajať aj šiestich zamestnancov britského veľvyslanectva, ktorých následne vyslobodila polícia. Útokom predchádzalo minulotýždňové uvalenie nových britských sankcií na islamskú republiku pre jej sporný jadrový program.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies