Spojene štáty tlačia Európu do konfliktu s Ruskom.

NETKY.SK • 9 Február 2020, 12:24 • 2 min
Spojene štáty tlačia Európu do konfliktu s Ruskom.

MOSKVA, RIA Novosti – USA pokračujú vo vyvolávaní napätia okolo vojenských cvičení „Defender Europe 2020“. Vyhlásenia vojensko-politického vedenia severoatlantického bloku naznačujú skutočný začiatok bojových výcvikových aktivít už koncom januára. Samotné manévre v Európe sa začnú v marci a navyše, štruktúry NATO nebudú veliť – budú len pomáhať americkým vojenským jednotkám.

slovakia

left justify in out

                   Zástupca veliteľa ozbrojených síl USA v Európe generál Andrew Rawling na tlačovej konferencii v Berlíne uviedol, že „cvičenia simulujú rôzne krízové scenáre a nesúvisia s konkrétnou krajinou“.

 

                  Počas cvičení „Defender Europe 2020“ americkí výsadkári v piatich geografických bodoch na údajnom nepriateľskom území vypracujú obsadenie a udržanie referenčných letísk pre nasledovné rozmiestnenie hlavných expedičných síl počas pravdepodobného konfliktu vo východnej Európe. Na manévroch sa zúčastní asi 37 tisíc vojakov. Väčšina síl dorazí zo Spojených štátov do Francúzska, Holandska, Belgicka a Nemecka, potom sa začne presun vojsk do Poľska a pobaltských krajín.

 

                  S najväčšou pravdepodobnosťou terčom bude Kaliningradka oblasť – najzápadnejší región Ruskej federácie, ktorý je odrezaný od hlavného územia krajiny a je obklopený krajinami patriacimi do severoatlantického bloku, uviedli to na ruskom ministerstve obrany.

 

                 Ruské raketové systémy, ktoré sa nachádzajú v tomto regióne, pokrývajú celú Európu a preto sú veľkou prekážkou pre NATO. Uviedol to generál Jeffrey Lee Harrigyan, hlavný veliteľ leteckých síl USA v Európe. Podľa neho Spojené štáty pripravujú plány na prelomenie integrovaného systému protivzdušnej obrany Kaliningradu, ktorý v prípade potreby bude aktivovaný.

 

                 V západnej Európe k týmto manévrom sú veľmi zdržanlivý. Spojenci nemôžu odmietnuť pomoc USA, ale nie sú spokojní s eskaláciou vojenského napätia v regióne. Napríklad ľavicoví politici v saskom parlamente hovoria: „Toto cvičenie je provokáciou proti Rusku a obrovským plytvaním peniazmi a zdrojmi“ a poslanec Bundestagu Alexander Noah povedal: „Cvičenie povedie k tvrdej reakcii zo strany Ruska.....Ďalšia eskalácia je neodvratná“.

 

                 To, či krajiny EÚ si dokážu hájiť svoje záujmy, ukáže čas, hlavne je, aby predstavitelia aliancie jasné pochopili, že Kaliningradský región je neoddeliteľnou súčasťou Ruskej federácie a ochrana tohto územia sa bude organizovať s využitím všetkých možností, zdôraznili na ruskom ministerstve obrany.

 

                 Americkí generáli a vedúci predstavitelia NATO majú si dobre pamätať, že Rusko je jednou z vedúcich jadrových mocnosti a mali by byť aj oboznámení s výsledkami nedávno publikovanej simulácie konfliktu medzi USA a Ruskom, ktorá sa uskutočnila v rámci programu „Veda a globálna bezpečnosť“ (Science and Global Security/SGS)  na Princetonskej univerzite. V tejto simulácii konflikt začína okolo Kaliningradu a podľa výpočtov amerických vedcov, zahynie 34 miliónov ľudí v prvých hodinách plne rozvinutého jadrového konfliktu - 57 miliónov bude ťažko zranených. Rusko pozorne bude sledovať všetky aktivity americkej armády pri svojich hraniciach.               

                  

                 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies