Čakala na neho 30 rokov, až sa napokon dočkala

NETKY.SK • 27 Október 2020, 11:40 • 2 min
Čakala na neho 30 rokov, až sa napokon dočkala

Zrejme už každý pozná slovné spojenie čakanie na Godota. Je to vyjadrenie pasívneho postoja, ktorým človek napovedá, že túži a chce, ale nemá ochotu čokoľvek urobiť pre dosiahnutie.

slovakia

left justify in out

Nepopierateľné je, že čakanie ako také nie je vonkoncom zlé. Naopak, občas je priam žiaduce vyčkať si a uvidieť ovocie trpezlivosti. Nie všetko je však hodné márnenia času a nie vždy sa to chápe správne.

 

To podstatné
Predovšetkým je potrebné ujasniť si niekoľko dôležitých skutočností. Po prvé, čakanie nemá byť pasívna činnosť, ktorou sa ospravedlňuje nedostatočná chuť do života.

 

Po druhé, samého seba treba skúmať, do akej miery to spríjemňuje či znepríjemňuje každodennú realitu. No a nakoniec je, samozrejme, podstatné, či si objekt toľké čakanie aj zasluhuje.


Noc čo noc
Jedna žena žila v spokojnom manželstve. Nechýbal spoločný dom a určite to bol pevný zväzok, veď vydržal toľko rokov. Avšak ona sa noc čo noc budila a štuchala do manžela.

 

img


„Spíš, miláčik?" pýtala sa pošepky a rozochvene. „Hmm," manžel v polospánku väčšinou vnímal čiastočne, postupne si na nočnú rutinu navykol. „Počuješ to aj ty? Zdá sa mi, že tu niečo počujem," dobiedzala ďalej nepokojne. „Nič to nie je, len sa ti to zdá, spi už. Takto si vôbec neoddýchneš."

 

Mohlo by vás zaujímať: Toto je skutočný príbeh lásky, aký by chcel a zároveň nechcel prežiť každý z nás

 

Tak konečne
Žena si povedať nedala a rovnaký scenár sa opakoval pravidelne 30 rokov. Až kým... „Počuješ to? Niekto tu je." Muž sa započúval, povzdychol si. „Áno, aj mne sa zdá." Odhodil teda prikrývku a ponáhľal sa na prízemie. A tam sa zakrádal zlodej.


„Len žiadny hluk. Dajte mi cennosti a všetko bude v poriadku," upozorňoval votrelec. Muž poslúchol, podal mu to, čo uznal za vhodné a zlodej sa chystal na odchod. „Hej, počkajte," zastavil ho pán domu. „Nemohli by ste ísť so mnou hore na poschodie, prosím vás?"

 

img


Zlodej sa k nemu obrátil s nechápavým výrazom v tvári. „Prečo by som s vami mal ísť?" „Viete, moja žena už 30 rokov čaká, kým príde zlodej. Nemôžete teda odísť bez toho, aby ste sa jej neukázali."

 

Prečítajte si viac: Toto je báseň, ktorá inšpirovala a zmenila svet

 

Správne čakanie
Žena premárnila tisíce nocí, počas ktorých mohla spokojne spať. Áno, zlodej síce raz skutočne vošiel do domu, ale tým, že sa starostila dávno predtým než sa tak skutočne stalo, samu seba ochudobnila o pokoj a ozajstný oddych.


Vo svete, v ktorom vládne negativita a najnovšie správy prinášajú tak akurát strach a smútok, je ťažké spoliehať sa na niečo dobré. Radšej sa čaká to najhoršie, aby sa vyhlo sklamaniu.


Biblia opäť ponúka návod a povzbudzuje k čakaniu na Boha. Chce to dôveru očakávať, že najvyšší zasiahne a dá nádej v beznádeji. Očakávať, že v zmätku podaruje radosť. Očakávať, že... Prečo by to mal človek riskovať? Pretože ktokoľvek čaká na Boha, nebude nikdy zahanbený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies