Británia by mala odložiť odchod z EÚ, ak nebude mať obchodnú zmluvu

NETKY.SK • 28 Február 2017, 14:20 • 2 min
Británia by mala odložiť odchod z EÚ, ak nebude mať obchodnú zmluvu

LONDÝN - Britská obchodná komora (BCC) vyzvala vládu v Londýne, aby predložila jasný harmonogram brexitu. A vyhlásila tiež, že by mala odložiť vstúpenie z Európskej únie (EÚ), ak sa jej po dvoch rokoch vyjednávaní nepodarí dosiahnuť obchodnú dohodu s Bruselom. Uvádza sa v správe pred výročnou konferenciou BCC.

slovakia

left justify in out

Komora v dokumente konštatuje, že uzavretie obchodnej dohody v rámci dvojročných rokovaní po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z EÚ by bol "ideálny výsledok". Ale ak sa ukáže, že to nie je možné, vláda v Londýne by sa mala snažiť o "predĺženie" rokovacieho obdobia, aby mohla uzavrieť obe záležitosti naraz.

 

Británia by sa podľa vplyvnej organizácie mala vyhnúť náhlemu prerušeniu obchodných vzťahov s EÚ. Generálny riaditeľ BCC Adam Marshall vláde odkázal, že podniky v Británii chcú, aby vláda uprednostnila praktický prístup k vyjednávaniam o brexite pred politickým alebo ideologickým hľadiskom. Dodal, že väčšinu firiem v podstate nezaujíma presný proces aktivácie článku 50, ale naopak, veľmi ich zaujíma vplyv nečakaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty na stav ich hotovosti, a tiež náhle zmeny regulačných pravidiel, či nemožnosť najať kvalifikovanú pracovnú silu zvonka, prípadne, či ich výrobky nebudú pri exporte podliehať clám.

 

BCC v mene firiem vyzvala kabinet, aby aj po odchode Británie z EÚ naďalej povolil nábor kvalifikovaných aj málo kvalifikovaných ľudí z európskeho bloku na obsadenie prázdnych pozícií.

 

Bývalý britský premiér John Major však už v pondelok (27.2.) označil za veľmi optimistický predpoklad, že Británii sa podarí dohodnúť podmienky rozvodu s EÚ v priebehu dvoch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies