Brexit prináša ďalšie následky: Britom zdražejú obľúbené zemiakové lupienky!

NETKY.SK • 8 November 2016, 06:40 • 2 min
Brexit prináša ďalšie následky: Britom zdražejú obľúbené zemiakové lupienky!

LONDÝN - Britom po referende zdražie ďalšia položka. Za balíček obľúbených zemiakových lupienkov, ktoré vyrába firma Walkers, zaplatia o 10 % viac. Firma tvrdí, že jej po oslabení libry stúpli výrobné náklady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Balík lupienkov štandardnej veľkosti s rôznymi príchuťami, ako je napríklad cibuľa, syr či cesnak a iné, tak zdražie na 55 pencí (62 eurocentov) zo súčasných 50 pencí. Firma Walkers sa vydala v stopách koncernu Unilever a rozhodla sa premietnuť nárast výrobných nákladov do cien pre spotrebiteľov.

 

"Podobne ako mnohé iné podniky čelíme faktorom, ktoré majú vplyv na naše výdavky za niektoré ingrediencie a výrobné suroviny, vrátane výkyvov menových kurzov," povedala hovorkyňa britského výrobcu lupienkov, ktorého majiteľom je americký koncern PepsiCo. Dodala, že Walkers je nútený prijať opatrenia a pokryť časť vyšších nákladov na výrobu zdražením vybraných produktov.

 

Zemiaky, z ktorých sa vyrábajú lupienky Walkers, sa síce pestujú v Británii, ale ostatné ingrediencie na ich výrobu a tiež baliaci materiál sú z dovozu.

 

Walkers je tretím najväčším výrobcom potravín v Británii. K zdraženiu svojich najpredávanejších produktov o 10 % minulý mesiac pristúpil aj nadnárodný koncern Unilever. Dostal sa tak do sporu s Tescom, ktoré zastavilo predaj jeho výrobkov v e-shope, až kým sa nedohodli na kompromise. Britov sa pritom najviac dotklo, keď Tesco stiahlo v októbri na pár dní z e-shopu nátierku Marmite. Tá je totiž už vyše 100 rokov neodmysliteľnou súčasťou raňajok v mnohých britských domácnostiach.

 

(1 EUR = 0,88808 GBP)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies