Brecely: Riaditeľ NDS má zabezpečiť prístup k informáciám o výkupe pozemkov

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 10:15 • 2 min
Brecely: Riaditeľ NDS má zabezpečiť prístup k informáciám o výkupe pozemkov

BRATISLAVA – Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) dnes požiadal generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Roberta Auxta, aby zabezpečil prístup verejnosti k informáciám o podmienkach, za ktorých štát vykupoval pozemky pod budúcim bratislavským diaľničným obchvatom. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

slovakia

left justify in out

"NDS má výnimku na zverejnenie týchto dokumentov v Centrálnom registri zmlúv, musí dodržiavať zákon o ochrane osobných údajov a nemá kapacity na to, aby vytvárala na požiadanie zoznamy informácií, ktorými nedisponuje. V prípade pozemkov pod obchvatom ide o tisíce zmlúv. Som však presvedčený, že v záujme transparentnosti sa musia vedieť občania dostať ku konkrétnej informácii, za akých podmienok štát pôdu vykúpil," zdôraznil Brecely.

 

Riaditeľ NDS ho podľa vlastných slov ubezpečil, že v najbližšom čase podnikne kroky, ktorými prístup k takýmto informáciám verejnosti umožní.

 

Ako v stredu (6.7.) napísal Denník N, Transparency International aj denník dostali zamietavú odpoveď na žiadosť o informácie, od koho a za koľko nakupoval štát pozemky pod bratislavský obchvat. NDS nezverejnila tieto údaje na internete a odmietla ich ukázať aj po žiadosti podanej na základe infozákona. Pozemky pod obchvat vyjdú podľa aktuálnych prepočtov NDS na 327 miliónov eur, podľa iných vládnych zdrojov to malo byť aj o 50 miliónov eur viac, vyčíslil denník.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies