Brazília na dobrej ceste, má za sebou fanúšikov

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 10:30 • 2 min
Brazília na dobrej ceste, má za sebou fanúšikov

RIO DE JANEIRO - Deviaty ročník futbalového Pohára konfederácií FIFA v Brazílii sa stal až príliš jednoznačnou korisťou domácich reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Zverenci Luiza Felipeho Scolariho v nedeľňajšom finále na slávnom štadióne Maracana v Riu de Janeiro doslova zmietli z ihriska úradujúcich majstrov sveta i Európy Španielov (3:0). "Kanárici" viedli už po dvoch minútach, keď sa presadila čerstvá posila ukrajinského Šachtaru Doneck Fred. V 44. min potom najlepší hráč turnaja Neymar gólom na 2:0 vyprevadil európskeho súpera do šatne a v úvode druhého polčasu zabil klinec do španielskej rakvy opäť Fred. Brazília získala triumfom zlatý hetrik a celkovo svoje štvrté celkové prvenstvo na tomto podujatí. Španielsko naopak si nepripísalo svoj prvý titul.

Pre brazílsky národný tím je víťazstvo na Pohári konfederácií určite veľkou vzpruhou pred budúcoročnými domácimi majstrovstvami sveta. Scolari, ktorý priviedol svoju rodnú krajinu v roku 2002 k piatemu a zatiaľ poslednému titulu majstrov sveta, však trochu brzdil eufóriu. "Stále nie sme kompletný tím. Vieme, že máme kvalitnú skupinu hráčov, ale musíme sa ešte poriadne zlepšiť. Dnes sme sa vydali cestou za titulom svetových šampiónov. Bolo fantastické sledovať fanúšikov, ako skandujú 'majstri sú späť', ale pred nami je ešte dlhá trasa. Už teraz som však presvedčený, že ľudia si budú Brazíliu vážiť o niečo viac. Za ostatných 30 dní sme zdolali štyroch bývalých majstrov sveta - Francúzov, Talianov, Uruguajčanov a naposledy aj tých úradujúcich Španielov," povedal 64-ročný brazílsky kouč. 

Španielom sa neúspechom 0:3 skončila séria 29 zápasov bez prehry. "Červená fúria" bola donedávna prvým národným tímom, ktorý triumfoval na troch významných podujatiach za sebou. K titulu majstrov Európy 2008 pridal neskôr aj primát svetového šampióna 2010 a vlani obhájil víťazstvo na ME v Poľsku a na Ukrajine. "Brazílčania si to zaslúžili. Niekedy je dôležité aj prehrať. Samozrejme, že nie sme šťastní, ale musíme si rozanalyzovať, v čom bola chyba. Napriek tomu je náš rekord dôvodom na optimizmus, máme dobrých hráčov a definovaný štýl hry," uviedol kormidelník Španielska Vicente del Bosque. 

Brazília začala turnaj s pochybnosťami legendárneho Pelého o tom, či je Scolariho družina dostatočne kvalitná, aby niečo dokázala. Podľa rodáka z Passo Fundo Scolariho bol pre výkon jeho zverencov veľmi dôležitý aj fakt, že sa opäť obnovil ich vzťah s fanúšikmi. "Moje mužstvo hralo so srdcom a na hranici svojich možností. Oddnes budeme pracovať s o čosi väčšou dôverou, vediac, že máme schopnosti na to, aby sme možno ešte zvýšili kvalitu oproti finálovému duelu proti Španielsku. Ja chcem len utvoriť konkurencieschopný tím, ktorý môže dosiahnuť titul majstra sveta. Okrem nespornej kvality hráčov máme za sebou aj priaznivcov. To je podľa mňa dôležité, jednota a tímový duch," dodal Scolari. 

Majstrovstvá sveta v Brazílii sa začnú o necelý rok, naposledy sa konali v tejto krajine ešte v roku 1950. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies