Brazílsky prezident má na krku obvinenia z vraždy a genocídy

NETKY.SK • 20 Október 2021, 10:15 • 2 min
Brazílsky prezident má na krku obvinenia z vraždy a genocídy

BRAZÍLIA - Politik odmieta akékoľvek pochybenie v riadení pandémie a celú vec označil za žart.

slovakia

left justify in out

Senátor Renan Calheiros, ktorý vedie vyšetrovanie brazílskeho Senátu vo veci postupu vlády prezidenta Jaira Bolsonara v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, navrhol obviniť prezidenta z vraždy pre údajne chyby vlády, ktoré viedli k úmrtiu desaťtisícov ľudí. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

 

img

 

Opozičný senátor Calheiros pripravil pre vyšetrovaciu komisiu takmer 1 200-stranovú správu, v ktorej uvádza, že Bolsonaro nevyužil na začiatku pandémie príležitosť na nákup vakcín proti koronavírusu. Týmto krokom tak oddialil začiatok očkovacej kampane, čo viedlo k smrti približne 95 000 ľudí. Podľa správy Bolsonara k tomuto kroku viedla jeho neopodstatnené viera v teóriu kolektívnej imunity prirodzeným infikovaním a v existenciu lieku.

 

Prečítajte si tiež: Ulice brazílskych miest zaplnili demonštranti. Požadujú prezidentovu hlavu

 

Správa celkovo navrhuje obviniť Bolsonara až z 13 trestných činov — medzi iným aj z genocídy pôvodných obyvateľov Brazílie pre kroky, ktoré viedli k tomu, že indiánske populácie sa stali v súvislosti s pandémiou COVID-19 zraniteľné.

 

img

 

O správe ešte musí hlasovať uvedená senátna komisia, ktorá ju môže vetovať alebo pozmeniť. Toto hlasovanie je naplánované na budúci týždeň. Podľa agentúry Reuters je však nepravdepodobné, že k obvineniu Bolsonara príde, keďže toto obvinenie by proti prezidentovi musel vzniesť brazílsky generálny prokurátor, ktorého do funkcie vymenoval samotný Bolsonaro.

 

Možno vás zaujme: Španielsky premiér chce skoncovať s biznisom za miliardy eur!

 

Prezident odmieta vyšetrovanie postupu svojej vlády v súvislosti s koronavírusovou pandémiou Senátom a označil ho za politický motivované. Kauzu označil za žart, ktorý ho neznepokojuje.

 

img

 

Brazília zaznamenala od začiatku pandémie viac ako 600 000 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA.

 

Mnohí odborníci na verejné zdravie kritizujú Bolsonara za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu, odmieta na verejnosti nosiť rúško a vyhlasuje, že nie je zaočkovaný. Bolsonaro okrem toho presadzoval liečbu ochorenia klinicky neovereným liekom proti malárii hydroxychlorochínom.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies