Bratislavské hudobné slávnosti pozývajú na hviezdy klasiky

NETKY.SK • 20 Október 2016, 13:53 • 2 min
Bratislavské hudobné slávnosti pozývajú na hviezdy klasiky

BRATISLAVA - Šesť zahraničných orchestrov, tvorbu slovenských skladateľov špeciálne k Roku slovenskej hudby, atraktívnych dirigentov a sólistov prinesú v poradí 52. Bratislavské hudobné slávnosti (BHS). Klasická hudba v bratislavskom sídle Slovenskej filharmónie, v Redute, zaznie od 18. novembra do 4. decembra.

slovakia

left justify in out

Festival ponúkne 22 koncertov, ktoré sa uskutočnia v Koncertnej sieni a Malej sále a v obnovenej Stĺpovej sále Slovenskej filharmónie, predtým využívanej ako kasíno, na dnešnej tlačovej besede o tom informovala manažérka BHS Izabela Pažítková. Ako podotkla, koncerty zahraničných orchestrov sú už dnes takmer vypredané.


Slovenská filharmónia sa predstaví na otváracom a záverečnom koncerte 52. ročníka BHS. Úvodný koncert zaznie 18. novembra o 19:00 pod taktovkou dezignovaného šéfdirigenta Slovenskej filharmónie, svetoznámeho britského dirigenta Jamesa Judda a sólistom bude známy ruský huslista Vadim Repin, upozornila v rozhovore pre agentúru SITA Pažítková. Na záverečný koncert príde do Bratislavy 4. decembra po takmer tridsiatich rokoch americký dirigent James Conlon, aby uviedol Brittenovo Vojnové requiem s tromi mimoriadnymi sólistami - ruskou sopranistkou Tatianou Pavlovskou, anglickým tenoristom Tobym Spencem a nemeckým barytonistom Martinom Gantnerom.

 

Unikátom je, že dielo venované víťazstvu nad fašizmom zaznie v obsadení podľa pôvodných predstáv britského skladateľa Benjamina Brittena, zdôraznila manažérka BHS. Britten si prial, aby na premiére v roku 1962 v ruinách katedrály v Covent Garden v Londýne, zbombardovanej počas druhej svetovej vojny Nemcami, spievali sólisti z Ruska (Galina Vyšnevskaja), Nemecka (Dietrich Fischer - Dieskau) a Anglicka (Peter Pears). Z politických dôvodov Vyšnevskaja na premiéru neprišla a v Londýne dielo iba nahrala. Na poslednú chvíľu ju nahradila britská sopranistka pôvodom zo Severného Írska Reather Harper.


Pri príležitosti Roka slovenskej hudby je do festivalového programu zaradených viac slovenských skladieb, orchestrov a interpretov ako v predchádzajúcom období. Festival uvedie diela 18 slovenských skladateľov. Z domácich súborov popri filharmónii vystúpi aj Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina, Slovenský komorný orchester, Quasars Ensemle a Musica aeterna. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu so svojím šéfdirigentom Mariom Košikom zahrá na BHS aj v súvislosti s 90. výročím Slovenského rozhlasu. Koncert zaznamená RTVS, Slovenská televízia, ktorá zároveň prinesie vo svojom vysielaní „spravodajské festivalové minúty“. BHS poskytli RTVS – SRo možnosť zaznamenať 12 koncertov. Na viacerých komorných koncertoch sa predstavia slovenskí umelci.

 

Po výbornej odozve z minuloročného Večera slovenskej klavírnej tvorby sa Festivalový výbor BHS rozhodol ponúknuť koncipované programy zamerané na slovenské diela. Na programe je tak Večer slovenskej komornej tvorby, Piesňová tvorba slovenských skladateľov a komorný koncert súboru Quasars Ensemble. V podaní Slovenského filharmonického zboru, sólistov a recitátora zaznie pod taktovkou Jozefa Chabroňa melodráma Mareka Piačeka Apolloopera. Program ŠKO Žilina je zameraný na tvorbu jednej zo zakladateľských osobností slovenskej hudobnej kultúry Jána Levoslava Bellu, od smrti ktorého uplynie 80 rokov. Popredná slovenská interpretka, jubilantka Daniela Varínska, sa predstaví na BHS klavírnym recitálom. K zaujímavým projektom BHS patrí večer z tvorby Samuela Capricorna, ktorý v 17. storočí pôsobil na Slovensku a tiež uvedenie dvoch skladieb bratislavského rodáka Ernö von Dohnányiho.


Na 52. BHS zavíta šesť zahraničných orchestrov a jeden večer je venovaný klavírnemu recitálu legendárneho pianistu Borisa Berezovského. V roku, keď je Slovensko predsedajúcou krajinou v Rade EÚ po Holandsku, BHS symbolicky privítajú po prvý raz na Slovensku Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Vychádzajúc z myšlienky „hudby bez hraníc“ program koncertu uvedie aj projekt Side by Side. V rámci neho v interpretácii predohry Oberon Carla Mariu von Webera členovia orchestra privítajú medzi sebou na pódiu mladých slovenských hudobníkov, študentov Vysokej školy múzických umení a Konzervatória v Bratislave. Koncert zaznie pod taktovkou hviezdneho Semyona Bychkova, zdôraznila Pažítková.

 

Mozartov klavírny koncert č. 22 Es dur zas uvedie Emanuel Ax. Dva zahraničné orchestre hosťujú na tohtoročnom festivale so slovenskými dirigentmi, a to Symfonický orchester hlavného mesta Prahy FOK s Ondrejom Lenárdom a Philharmonia Orchestra London s Jurajom Valčuhom. Na koncerty pozývajú aj Drážďanská filharmónia, PKF-Prague Philharmonia, Tatarský národný symfonický orchester s hviezdnym ruským klaviristom Denisom Macujevom. V programe tohtoročného festivalu účinkujú dve kvartetá: české Graffovo kvarteto so slovenským klaviristom Marcelom Štefkom a slovenské Mucha Quartet.


Viac o programe festivalu možno nájsť na jeho webstránke https://bhsfest.sk a https://www.filharmonia.sk. Vstupenky sú dostupné v pokladni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute a tiež cez https://www.navstevnik.sk a siete ticketportal a eventim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies