Bránami letiska prešlo v auguste viac cestujúcich ako pred rokom

NETKY.SK • 23 September 2011, 17:15 • 2 min
Bránami letiska prešlo v auguste viac cestujúcich ako pred rokom

Bránami letiska prešlo v auguste viac cestujúcich ako pred rokom

slovakia

left justify in out

img

Bránami letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) prešlo v auguste tohto roka viac cestujúcich ako za rovnaké obdobie minulého roka. Celkovo s 245.745 ľuďmi išlo o 1-% rast, pričom najvýraznejšie ho potiahla charterová doprava s medziročným rastom 16 %.
"Zásluhu na zvýšení má práve nepravidelná doprava. Pravidelná doprava na prvý pohľad stagnuje, no zaznamenávame tu pozitívne trendy," komentuje situáciu prevádzkový riaditeľ BTS Juraj Mitka. Ide tak napríklad o nové linky českého prepravcu ČSA či zvýšenie frekvencií spoločnosti UTair do Moskvy.
Ako dodáva obchodný riaditeľ Tomáš Kika, dochádza k stabilizácii jednotlivých destinácií. "Nastúpený trend sa v lete nielen potvrdil, ale dokonca aj zväčšil," vysvetľuje. Pripomína aj viac ako 10-% nárast počtu transferových pasažierov, a to najmä vďaka ČSA.
Letisko tak počas tohtoročných letných mesiacov najviac potešila nepravidelná, charterová doprava dovolenkujúcich. "Pri pravidelnej doprave smerujúcej za hranice Slovenska zase vidieť efektívnejšiu vyťaženosť liniek, v porovnaní s minulým rokom až o 7 %," podotýka hovorkyňa BTS Dana Madunická.
Pozitívny trend dlhodobo pretrváva v segmente prepravy leteckého nákladu. Tá zaznamenala medziročný nárast o 21 %, teda 1698 ton vybaveného nákladu za august. "Toto nám dáva dôvod na to, že tento rok sa dostaneme na hranicu približne 20.000 ton, čo je historicky najviac na letisku," dodáva Mitka. Najväčším cargo dopravcom je firma DHL.
Najpopulárnejšou destináciou sa stala Antalya s 33.213 cestujúcimi, ktorá tak zaznamenala až 47 % medziročný nárast záujmu. Druhú priečku obsadil britský Londýn (32.288 ľudí) a treticu uzavrela charterová destinácia Bourgas s 19.362 cestujúcimi.
Tradične najväčší záujem bol o spojenie írskej nízkonákladovky Ryanair, ktorá z a do metropoly Slovenska previezla 101.262 cestujúcich. Ďalej nasledoval charterový dopravca Travel Service (95.206 ľudí) a SAMair, teda niekdajší Central Charter Airlines Slovakia s 10.434 cestujúcimi.
Celkovo za osem mesiacov tohto roka letisko vybavilo takmer 1,14 milióna cestujúcich a medziročný pokles sa tak zmiernil na 2 %. Medzinárodnú prepravu pritom využilo 1,11 milióna ľudí, na vnútroštátnu prepravu pripadlo 22.214 cestujúcich a zvyšných 3101 na iný druh dopravy. V prípade carga bolo vybavených 13.351 ton nákladu, čo je medziročne viac o 1852 ton.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies