Botulobaktériu, ktorou sa nakazil muž,v označenej šarži laboratórium v Česku nenašlo

NETKY.SK • 3 September 2015, 15:12 • 2 min
Botulobaktériu, ktorou sa nakazil muž,v označenej šarži laboratórium v Česku nenašlo

BANSKÁ BYSTRICA - V šarži cícerovej nátierky od výrobcu Alfa Bio, ktorej balenia skonzumoval aj 43-ročný muž z okresu Banská Bystrica a u ktorého sa zistil životu nebezpečný botulizmus, neboli baktérie spôsobujúce toto ochorenie.

slovakia

left justify in out

Testy dala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) urobiť v Ostrave, keďže u nás nemáme pre určovanie tohto typu baktérie certifikované laboratórium. Pre TASR to uviedol riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

 

O tom, že sa muž nakazil z cícerovej nátierky od uvedeného výrobcu, informovala v polovici augusta banskobystrická hygiena. Výrobca však od začiatku vinu odmietal. V tlačových správach písal, že má certifikovaný systém bezpečnosti potravín a ich výroby. Podľa neho mohla nákaza pochádzať z iného jedla, ktoré muž v ten deň zjedol.

 

Banskobystrickí hygienici podľa ich hovorkyne stále robia testy a do ich ukončenia sa vyjadrovať nebudú.

Podľa šéfa veterinárov môže byť za nákazou aj nedostatočná hygiena v kuchyni či špinavé ruky. Ľudia by sa mali riadiť aj pokynmi výrobcu na obale. Dôležité je aj to, v akej teplote a ako dlho môže byť takýto výrobok otvorený.

 

Infikovaný muž bojoval niekoľko dní o život, dokonca na čas upadol do kómy. Jeho stav sa však už zlepšil, je pri vedomí a mimo ohrozenia života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies