Borec: Rokovania s ministrom financií dopadnú dobre, verí minister

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:21 • 2 min
Borec: Rokovania s ministrom financií dopadnú dobre, verí minister

BRATISLAVA - Môj optimizmus sa priebežne napĺňa, uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec na margo rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom o úprave tohtoročného rozpočtu rezortu spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti je presvedčený, že rokovania dopadnú dobre, ale nechcel bližšie informovať, na čom sa už dohodli, kým rokovania nie sú celé uzavreté. Keďže justiční odborári sa chystajú na budúci týždeň štrajkovať bez ohľadu na doterajší výsledok rokovania, nie je Borec pri rokovaniach viazaný termínom štrajku. „Robím všetko pre to, aby kapitola bola dofinancovaná a všetci dostali to, čo im patrí, a to odhliadnuc od štrajku,“ zdôraznil minister.

 

K budúcotýždňovému štrajku justičných odborárov uviedol, že počas neho bude zabezpečená prevádzka súdov. Na súdoch budú prítomní predsedovia súdov a aj sudcovia, keďže ich sa štrajk netýka. Administratíva bude fungovať tak, aby bolo zabezpečené všetko, čo sa týka väzobných vecí a termínov, fungovať budú aj podateľne, zdôraznil šéf rezortu spravodlivosti. Pojednávania budú tie, ktoré bude možné uskutočniť bez administratívnych pracovníkov a samozrejme aj tie, kde administratívni zamestnanci budú, lebo nie všetci idú do štrajku. Ostatné pojednávania nebudú, doplnil minister. 

 

Do štrajku sa zapojí na budúci týždeň priemerne 98 percent zamestnancov okresných a krajských súdov. Ide predovšetkým o asistentky sudcov, zamestnancov podateľní a infocentier, ktorí v deň štrajku neprídu do práce. Časť štrajkujúcich zamestnancov príde na protestné zhromaždenie do Bratislavy. Presný termín štrajku oznámia justiční odborári tri dni pred jeho konaním. Pôjde o výstražný štrajk. O ďalšom postupe odborári rozhodnú podľa výsledku rokovaní ministrov spravodlivosti a financií. 

 

Justiční odborári budú štrajkovať za štyri požiadavky – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podporu týmto požiadavkám vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR ako aj sudcovské rady pri súdoch. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vníma vyhlásený štrajk ako uplatnenie ústavného práva, ktoré rešpektuje. „S odborármi máme viaceré spoločné ciele, no líšime sa v názore, ako tieto ciele presadzovať,“ tlmočila v minulosti názor ministra hovorkyňa Alexandra Donevová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies