Bombové výbuchy v Damasku zabili vyše 40 ľudí

NETKY.SK • 10 Máj 2012, 11:42 • 2 min
Bombové výbuchy v Damasku zabili vyše 40 ľudí

Bombové výbuchy v Damasku zabili vyše 40 ľudí - Svet Viac ako 40 ľudí zahynulo pri dvoch bombových výbuchoch, ktoré dnes ráno otriasli sýrskym Damaskom. alších 170 osôb utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 40 ľudí zahynulo pri dvoch bombových výbuchoch, ktoré dnes ráno otriasli sýrskym Damaskom. Ďalších 170 osôb utrpelo zranenia. Informovali o tom štátne médiá, podľa ktorých išlo o teroristický útok.

Explózie poškodili budovu vojenskej tajnej služby, ktorá sa podieľa na potláčaní už 14 mesiacov trvajúceho povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada, uviedla agentúra AP. K silným výbuchom došlo krátko pred 8.00 h na južnom predmestí Damasku v čase, keď ľudia prichádzajú do práce. Väčšinu obetí tvoria podľa médií civilisti.

Reportér AP uviedol, že na ulici videl záchranárov, ako po explóziách zbierajú ľudské pozostatky.

Na televíznych záberoch bolo vidieť desiatky zničených a zhorených vozidiel, v niektorých boli obhorené ľudské telá. Na ceste bolo vidieť veľký kráter. Predná stena budovy vojenskej tajnej služby sa následkom výbuchu zrútila.

Miesto útoku si prezrel aj vedúci pozorovateľskej misie OSN v Sýrii generálmajor Robert Mood, ktorý uviedol, že sýrsky ľud si nezaslúži takéto "strašné násilie".

K zodpovednosti za dosiaľ najkrvavejší útok v Damasku sa zatiaľ nikto neprihlásil. K niekoľkým predchádzajúcim explóziám sa však prihlásila organizácia inšpirovaná al-Káidou, čo vyvoláva obavy, že do boja a nepokojov v Sýrii vstupujú teroristické skupiny.

V apríli si samovražedný bombový útok v Damasku vyžiadal desať mŕtvych.

K intenzívnemu ostreľovaniu zo strany sýrskej armády došlo v noci na dnes v meste Homs na severe krajiny, uviedla stanica BBC. Opoziční aktivisti označili ostreľovanie za najhoršie za uplynulé týždne.

V Homse sa nachádza 11 pozorovateľov OSN v snahe zabezpečiť dodržiavanie prímeria. Majú však podľa BBC nesplniteľnú úlohu, keďže obe strany porušujú deklarovaný pokoj zbraní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies