Bojíte sa koronavírusu na oblečení? Tento stupeň ho zničí

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 16:43 • 2 min
Bojíte sa koronavírusu na oblečení? Tento stupeň ho zničí

Sú to otázky, ktoré si v posledných týždňoch kladie skoro každý. Mohol mi koronavírus priľnúť na oblečenie? Ako dlho sa na ňom môže udržať a ako sa ho zbavím? Odpovede hľadala austrálska virologička Sacha Stelzer-Braidová, ktorej špecializáciou sú respiračné ochorenia.

slovakia

left justify in out

Vedci z World Economic Forum sú názoru, že koronavírus dokáže na mäkkom poréznom povrchu prežiť približne 24 hodín. Rozdielom je, že oproti pevným povrchom (kľučky, mobilné telefóny) nimi môže prechádzať vlhkosť, a je tak menej pravdepodobné, že sa na nich nazhromaždí dostatok vírusov na to, aby človeka infikovali, domnieva sa Austrálčanka.

 

Vyššia teplota je zbytočná 

Podľa austrálskej virologičky by ľudia teraz mali prať svoju bielizeň v práčke pravidelne a na 60 stupňov. Podľa nedávnej americkej štúdie je onou magickou teplotou konkrétnejšie 56 stupňov Celzia.

 

"Ukázalo sa, že pranie oblečenia či prestieradiel na 56 stupňov Celzia nový koronavírus zabíja. Voda nemusí byť vriaca, to je zbytočné," tvrdí Stelzer-Braidová s tým, že účinná môže byť aj sušička bielizne.

 

Vírus sa môže replikovať iba vnútri žijúcej bunky. Mimo nej nás môže iba infikovať. Ak sa mu to nepodarí včas, dôjde k jeho sebadeštrukcii, opísala austrálska virologička s tým, že by nemali ľudia zabudnúť na to, že na pevnom povrchu môže vírus prežiť až 72 hodín.

 

 

Vo vzduchu: Kvapôčky vírusu by vo vzduchu mohli zostať infekčnými po dobu najmenej troch hodín. Vedci sa však zatiaľ nezhodli na tom, či ľudia pri jedinom zakašľaní či kýchnutí vyprodukujú dostatok infekčných látok k nákaze ďalšej osoby.

 

Na mäkkom, poréznom povrchu: Hovoríme o papieri, kartónových krabiciach, ale aj oblečení alebo napríklad vankúšoch. Ak sa cez predmety môže dostávať vzduch a vlhkosť, koronavírus by na nich mal zvládnuť prežiť maximálne 24 hodín.

 

Na tvrdom, nepriedušnom povrchu: Sklo, plasty či kovy dokážu nový koronavírus "hostiť" podľa všetkého až 72 hodín. Nie sú porézne, a tak sa môžu na ich povrchu nebezpečné častice akumulovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies