Boje v Sudáne si vyžiadali už najmenej 27 obetí

NETKY.SK • 16 Apríl 2023, 10:08 • 2 min
Boje v Sudáne si vyžiadali už najmenej 27 obetí

CHARTÚM - Boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami Síl rýchlej podpory (RSF) si vyžiadali životy najmenej 27 ľudí a desiatky zranených.

slovakia

left justify in out

Lekári spresnili, že ide o prvotnú bilanciu bojov, ktorá zahŕňa aj obete na životoch z hlavného mesta Chartúm. Dodali, že pri zrážkach, ktoré vypukli v sobotu a pokračovali až do skorých ranných hodín v nedeľu, napočítali aj približne 170 ranených. Napätie medzi oboma stranami v posledných mesiacoch eskalovalo. Jeho príčinou je spor o to, akým spôsobom by mali byť RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať. Je to kľúčový prvok rozhovorov o finalizácii dohody, ktorá by v Sudáne po vojenskom prevrate v roku 2021 opäť nastolila civilnú vládu.

 

Znepokojenie v súvislosti s najnovším vývojom v Sudáne v sobotu vyjadrili susedné štáty i USA a Rusko. Vypuknutie bojov odsúdil aj osobitný predstaviteľ OSN v Sudáne Volker Perthes, ktorý obe strany vyzval na okamžité zastavenie bojov, aby "bola zaistená bezpečnosť sudánskeho ľudu a krajina uchránená pred ďalším násilím"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies