Boje okolo Damasku pokračujú, terčom sa stal post vládnej armády

NETKY.SK • 30 September 2013, 12:33 • 2 min
Boje okolo Damasku pokračujú, terčom sa stal post vládnej armády

DAMASK - Terčom útoku samovražedného atentátnika sa dnes stalo stanovište sýrskej vládnej armády v blízkosti Damasku, informovali aktivisti sýrskej opozície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet obetí a zranených nebol bezprostredne známy, informovala agentúra Sinchua s odvolaním sa na sýrsku provládnu televíziu SAMA. Dejiskom atentátu bolo turistami vyhľadávané mesto Dždajdat aš-Šajbání, vzdialené približne 16 kilometrov západne od Damasku. Pokračujúce boje na celom území Sýrie, vrátane predmestí Damasku, podľa AP len zdôrazňujú neúprosnosť občianskej vojny v situácii, keď sa medzinárodné spoločenstvo usiluje začať s likvidáciou chemických zbraní zo Sýrie a oživiť mierové rozhovory medzi režimom prezidenta Bašára Asada a opozíciou. 

Počas víkendu zaznamenali boje v juhosýrskej provincii Dará, pri hraniciach s Jordánskom, kde sa koncom minulého týždňa povstalci, vrátane príslušníkov islamistického frontu Džabhat an-Nusra, zmocnili bývalej colnice. V blízkosti Damasku sa cez víkend bojovalo v oblasti pohoria Kalamún, kde prišlo o život najmenej 19 vládnych vojakov a desiatky ich boli zranené, informovala AP. V občianskej vojne v Sýrii prišlo už o život viac ako 100.000 ľudí, ďalšie viac ako dva milióny sa pred bojmi uchýlili do utečeneckých táborov v susedných krajinách. V Sýrii je vojnou zničená infraštruktúra, čo vyvoláva obavy o osud ľudí najmä kvôli blížiacej sa zime. Vzhľadom na reštrikcie zo strany sýrskej vlády je veľmi ťažké overiť na mieste a z nezávislých zdrojov udalosti, ktoré sa odohrávajú v Sýrii. 

Bezpečnostná rada OSN prijala minulý piatok rezolúciu, ktorá žiada zničenie sýrskeho chemického zbrojného arzenálu, čo je dôsledok použitia nervového plynu sarin pri útoku na damaskom predmestí z 21. augusta; Západ z neho obviňuje provládnu armádu, zatiaľ čo Asadov režim a jeho spojenec Rusko tvrdia, že ho majú na svedomí povstalci. 

Po hlasovaní BR OSN generálny tajomník Pan Ki-mun vyhlásil, že veľmoci dúfajú, že mierová konferencia o Sýrii sa uskutoční v Ženeve v polovici novembra. Osobitný vyslanec OSN a EÚ pre Sýriu Lachdar Bráhímí však v nedeľu pripomenul, že "dátum nie je na 100 percent istý", a vyzval roztrieštenú sýrsku opozíciu, aby sa zjednotila a vyslala do Ženevy jednu spoločnú delegáciu. 

"Ak tam budú viaceré delegácie, obávam sa, že to povedie k neúspechu, nie k úspechu," dodal pre televízny kanál al-Arabíja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies