BoJ menovú politiku nezmenila, kľúčový úrok zostáva záporný

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 11:12 • 2 min
BoJ menovú politiku nezmenila, kľúčový úrok zostáva záporný

TOKIO - Japonská centrálna banka (BoJ) dnes podľa očakávania svoju menovú politiku nezmenila. Vyčkáva, ako sa negatívny úrok vo výške -0,1 % na niektoré vklady komerčných bánk v centrálnej banke, ktorý zaviedla koncom januára, odrazí v ekonomike. Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.

slovakia

left justify in out

BoJ dnes ponechala bez zmeny aj objem nákupu aktív na podporu ekonomiky. Upozornila však, že ak si to situácia vyžiada, podnikne všetky potrebné kroky.

 

"Japonská ekonomika pokračuje v miernom zotavovaní, aj keď sú export a priemyselná produkcia stále slabé, a to najmä v dôsledku spomaľovania transformujúcich sa ekonomík," uviedla banka vo svojom vyhlásení, v ktorom poukázala aj na výkyvy na globálnych finančných trhoch a nízke ceny ropy. Predpovedá tiež, že miera inflácie v Japonsku sa pravdepodobne udrží tesne nad nulou.

 

Výkon japonskej ekonomiky sa v poslednom kvartáli 2015 znížil o 1,1 %. Dôvodom bolo predovšetkým spomalenie Číny a ďalších rozvíjajúcich sa ekonomík. Predbežné údaje naznačujú, že aj v tomto štvrťroku japonská ekonomika klesla. Ak sa tieto údaje potvrdia, znamenalo by to, že Japonsko sa opäť prepadlo do recesie, v poradí už tretej za štyri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies