Boeing môže čeliť stíhaniu za veľké havárie z rokov 2018 a 2019

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 08:30 • 2 min
Boeing môže čeliť stíhaniu za veľké havárie z rokov 2018 a 2019

SAN FRANCISCO – Ministerstvo spravodlivosti USA rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže čeliť trestnému stíhaniu v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX ešte z rokov 2028 a 2019. Zahynulo pri nich spolu 346 ľudí. Správu priniesla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Boeing totiž podľa predstaviteľov rezortu porušila záväzky vyplývajúce z dohody z roku 2021, ktorá ju chránila pred súdnym konaním súvisiacim so zmienenými haváriami. Spoločnosť však tvrdí, že podmienky spomínanej dohody dodržala a mieni sa brániť.
 
Predstavitelia amerického ministerstva spravodlivosti uviedli, že Boeing porušil svoje záväzky vyplývajúce z dohody o odložení trestného stíhania z roku 2021 tým, že nevykonal potrebné zmeny, ktoré by mu zabránili v porušovaní amerických federálnych zákonov proti podvodom či aj pomáhali pri ich odhaľovaní.
 
V dôsledku toho môže byť v súvislosti so zmienenými haváriami spoločnosť stíhaná za akékoľvek porušenie zákonov. Rezort spravodlivosti musí teraz zvážiť, či obvinenie voči Boeingu naozaj aj vznesie. Spoločnosti rezort nariadil, aby do 13. júna zareagovala. Zároveň oznámil, že má následne v úmysle do 7. júla rozhodnúť, či ju bude stíhať. Správu priniesla agentúra Reuters.
 
Pri havárii Boeingu 737 MAX z roku 2018 v Indonézii zahynulo 189 ľudí. O päť mesiacov neskôr v marci 2019 sa krátko po štarte zrútil rovnaký model lietadla pri lete etiópskych aerolínii z Adis Abeby. Druhá nehoda si vyžiadala 157 obetí.
 
Vyšetrovatelia zistili, že hlavnou príčinou oboch nehôd bol automatizovaný systém letovej kontroly (MCAS), ktorý na základe chybných údajov zo senzorov tlačil nos lietadiel smerom nadol a piloti ho nedokázali ovládať. Spoločnosť Boeing musela MCAS prepracovať a aj zmeniť výcvikový manuál pre pilotov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Reuters, Foto: abcnews.go.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies