Na Slovensko dovážajú odpad z deviatich krajín, najviac z Talianska

NETKY.SK • 23 Február 2023, 17:30 • 2 min
Na Slovensko dovážajú odpad z deviatich krajín, najviac z Talianska

BRATISLAVA - Na Slovensko sa v minulom roku doviezol odpad z deviatich európskych krajín. Najviac odpadu pochádza z Talianska. Väčšina dovezeného odpadu putuje na zhodnotenie do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia povolilo doviezť celkovo 648.165 ton odpadu. Odpad doviezli na Slovensko aj z Rakúska, Slovinska, Maďarska, Nemecka, Česka, Belgicka, Švajčiarska a Francúzska. Väčšina odpadu sa podľa prehľadu používa na spaľovanie. Odpad na Slovensku končí v zariadeniach na zhodnotenie. Najviac odpadu smeruje do cementárne v Rohožníku.

Odpad na spaľovanie sa dováža aj do cementárne v obci Horné Srnie v okrese Trenčín a do Považskej cementárne v obci Ladce (okres Ilava). Zo zahraničia sa odpad dostáva aj do Zvolena, Pezinku, Dubnice nad Váhom, Žarnovice, Turni nad Bodvou, Bratislavy, Holíča, obce Slavec (okrese Rožňava) či Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica, vyplýva z prehľadu rozhodnutí. Najviac dovážaný je horľavý odpad a zmiešané materiály z mechanického spracovania odpadu. Taktiež drevo, piliny, kaly z čistenia komunálnych odpadov, plasty a gumu. Napríklad, z Nemecka do Žarnovice priviezli odpad obsahujúci arzén na recykláciu alebo spätné získavanie kovov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona