Blattera môže dostať za mreže informátor, obvinenia tento rok

NETKY.SK • 28 Január 2016, 16:03 • 2 min
Blattera môže dostať za mreže informátor, obvinenia tento rok

BERN - V trestnom stíhaní suspendovaného prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera nastal posun aj vďaka informátorovi, ktorý môže poskytnúť švajčiarskej prokuratúre korunné svedectvo.

slovakia

left justify in out

"Svedok nám poskytol zaujímavé informácie súvisiace s prípadom, ktoré zásadným spôsobom pohli celým vyšetrovaním," prezradil hovorca úradu žalobcu André Marty pre nemeckú televíziu ARD.

 

Trestné stíhanie voči Blatterovi otvoril v závere septembra minulého roka generálny prokurátor Michael Lauber. Následne ho vypočuli a prehľadali jeho kanceláriu bezprostredne po skončení zasadnutia výkonného výboru FIFA, ktorému predsedal. Podozrivý je zo zlého spravovania a zo sprenevery financií riadiaceho orgánu svetového futbalu.

 

Delikty súvisia so zmluvne nepodloženou platbou dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu a s nevýhodným predajom práv na televízne vysielanie z majstrovstiev sveta pre karibskú oblasť vtedajšiemu viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi. Blatter 12. septembra 2005 podpísal pre FIFA nevýhodnú zmluvu s Karibskou futbalovou úniou, ktorej v tom čase šéfoval Warner. Trinidadčan za práva na šampionát 2010 zaplatil 250-tisíc dolárov a za turnaj o štyri roky neskôr 350-tisíc. Obratom ich však predal za údajných 15 až 20 miliónov USD.

 

Podľa Martyho by do konca kalendárneho roka, najneskôr v polovici toho nasledujúceho, mohla prokuratúra formálne vzniesť konkrétne obvinenia. Blatterovi bude v tom prípade hroziť trest odňatia slobody na päť rokov.

 

Etická komisia FIFA v októbri Blattera s Platinim najskôr suspendovala na 90 dní a v decembri obom mocným mužom svetového futbalu zastavila činnosť na osem rokov. Obaja sa proti trestom odvolali. Na 26. februára sú vypísané mimoriadne voľby, z ktorých vzíde Blatterov nástupca na čele FIFA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies