Bilancia slovenských ciest v roku 2014: Dopravných nehôd bolo menej, usmrtených však viac

NETKY.SK • 5 Január 2015, 17:04 • 2 min
Bilancia slovenských ciest v roku 2014: Dopravných nehôd bolo menej, usmrtených však viac

BRATISLAVA - Dopravných nehôd bolo v roku 2014 menej ako rok predtým. Rovnako menej bolo aj ťažko zranených. Naopak, viac bolo nehôd s tragickými následkami. Polovica obetí na cestách neboli vinníci nehody.

slovakia

left justify in out

"Rok 2014 bol historicky druhým najlepším rokom, odkedy sa štatistiky v Slovenskej republike vedú, teda od roku 1996," uviedol dnes na tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák. Celkovo zahynulo na slovenských cestách 258 ľudí z toho 184 mužov, 74 žien. Rok predtým zomrelo na cestách 223 ľudí. Vlani sa stalo celkovo 13.286 nehôd, čo je o 300 menej ako v roku 2013. Slovenské cesty podľa Kaliňáka patrili medzi najbezpečnejšie. "Je to výsledok, ktorý radí Slovensko medzi šesť najlepších krajín EÚ," dodal. Najlepšie vychádzame aj v porovnaní s krajinami V4.
     

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara najzákladnejšou príčinou nehôd bola neprimeraná rýchlosť či neprispôsobenie jazdy stavu vozovky. "Mnohí vodiči ako keby nerešpektovali to, že tu máme rôzne ročné obdobia, že sa mení povaha vozovky na úseku, cez ktorý denne prejdú aj trikrát," priblížil. Ďalším problémom bola nepozornosť vodičov pri šoférovaní či telefonovanie za volantom. "Je nemysliteľné, aby vodiči písali na volante sms-ku," zdôraznil s tým, že v tejto oblasti pripravuje polícia viacero opatrení. Ďalšími príčinami nehôd bol aj nesprávny spôsob jazdy či nesprávne predchádzanie.
     

Pri 1582 nehodách bol alkohol. Rok predtým bolo takýchto prípadov 1677. Krivka má podľa Gašpara klesajúcu tendenciu. Motocyklistov zomrelo 19, rovnako ako v roku 2013. Usmrtených bolo aj menej chodcov a to 57 v porovnaní so 65 v roku 2013. Gašpar to pripisuje osvete a častejšiemu používaniu reflexných prvkov. Naopak viac bolo usmrtených cyklistov a to 24 v porovnaní so 16 v roku 2013. Najbezpečnejšie cesty sú z pohľadu nehodovosti diaľnice a rýchlostné cesty. Naopak najviac nehôd sa stáva na cestách prvej triedy.
     

Polícia vykonala v minulom roku 4387 dopravných akcií. Podľa šéfa rezortu vnútra je hlavným dôvodom bezpečnosti na cestách práve prítomnosť polície. Taktiež rozvíjanie dopravnej siete, ale aj lepšia vycvičenosť a vybavenosť hasičov. Podľa Kaliňáka sa podarilo skrátiť čas, za ktorý prídu záchranári k nehode. Minister verí, že počet usmrtených na cestách bude naďalej klesať a v roku 2020 bude počet obetí pod číslom 200.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies