Bielorusko obvinilo dvoch svojich občanov za akciu s plyšovými medvedíkmi

NETKY.SK • 8 August 2012, 06:15 • 2 min
Bielorusko obvinilo dvoch svojich občanov za akciu s plyšovými medvedíkmi

Bielorusko obvinilo dvoch svojich občanov za akciu s plyšovými medvedíkmi - Krimi Dvoch Bielorusov obvinili z účasti na nezvyčajnej prodemokratickej akcii, počas ktorej švédske ľahké lietadlo minulý mesiac preniklo do vzdušného priestoru autoritárskeho št

slovakia

left justify in out

img

Dvoch Bielorusov obvinili z účasti na nezvyčajnej prodemokratickej akcii, počas ktorej švédske ľahké lietadlo minulý mesiac preniklo do vzdušného priestoru autoritárskeho štátu a zhodilo nad ním stovky plyšových medvedíkov s heslami na podporu ľudských práv a slobody médií v Bielorusku. Informovala o tom v utorok štátna bezpečnostná služba KGB.
      Akcia, uskutočnená švédskou spoločnosťou pre vzťahy s verejnosťou, viedla k tomu, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko prepustil dvoch svojich generálov - šéfa vzdušných síl a šéfa bieloruskej pohraničnej stráže. Prezident tiež udelil pokarhanie niekoľkým ďalším vysokopostaveným bezpečnostným predstaviteľom. Záležitosť vyvolala aj diplomatický spor, v rámci ktorého Bielorusko vyhostilo švédskeho veľvyslanca.
      Bieloruská KGB vo vyhlásení na svojej webovej stránke www.kgb.by oznámila, že dvoch mužov, Antona Surjapina a Sergeja Bašarimova, zadržala pre podozrenie zo spolupáchateľstva na "ilegálnom preniknutí" švédskeho ľahkého lietadla do bieloruského vzdušného priestoru zo 4. júla a formálne ich obvinila.
      Surjapin má okolo 20 rokov a už skôr ho identifikovali ako bloggera, ktorého zatkli po tom, čo boli fotografie plyšových medvedíkov zverejnené na internete.
      Bašarimov je údajne podnikateľ, ktorý prenajal byt švédskej spoločnosti pre vzťahy s verejnosťou Studio Total. Tá stojí za prodemokratickou akciou.
      KGB vo vyhlásení požiadala švédskych občanov, ktorí sa na akcii zúčastňovali, aby pricestovali do Bieloruska a pomohli tak "objektívnemu vyšetrovaniu".
      Incident je ponižujúci pre Lukašenka, ktorý vládne krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov od roku 1994. Lukašenko potláča odporcov a nezávislé médiá, čím si vyslúžil prezývku "posledný diktátor Európy".
      Lukašenko po prepustení dvoch generálov nariadil novému šéfovi pohraničnej stráže, aby neváhal použiť zbrane na zastavenie akýkoľvek ďalších lietadiel, ktoré preniknú do bieloruského vzdušného priestoru zo zahraničia.
      Švédske lietadlo zhodilo približne 800 plyšových medvedíkov neďaleko mesta Ivenec a v blízkosti hlavného mesta Minsk. Každá hračka niesla odkaz vyzývajúci Bielorusko, aby prejavovalo väčšiu úctu k ľudským právam.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies