Bezpečnostné opatrenia na summit budú podľa Kaliňáka mimoriadne masívne

NETKY.SK • 14 September 2016, 16:17 • 2 min
Bezpečnostné opatrenia na summit budú podľa Kaliňáka mimoriadne masívne

BRATISLAVA – Bratislavu čakajú v piatok 16. septembra počas neformálnej schôdzky lídrov 27 členských krajín EÚ mimoriadne masívne bezpečnostné opatrenia. Na dnešnej tlačovej besede to avizoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ako dodal, v piatok bude nasadených suverénne najviac bezpečnostných zložiek v histórii Slovenska, konkrétne niekoľko tisíc policajtov, vojakov či hasičov. Kaliňák upozornil, že už avizované uzávierky ciest treba vnímať flexibilne a upozornil, že bezpečnostné zložky majú pokyn riešiť akékoľvek podozrenie či nezvyčajné správanie.

slovakia

left justify in out

Kaliňák požiadal verejnosť, aby ak je to čo i len trochu možné, odložila cestu do hlavného mesta. Obyvateľov Bratislavy zároveň poprosil, aby ak môžu využiť predĺžený víkend, tak aby odišli z Bratislavy. „Zjednoduší to situáciu aj im, aj nám,“ dodal Kaliňák.


Bezpečnostné opatrenia sa podľa šéfa rezortu vnútra odzrkadlia aj na vedľajších cestách, kde budú policajti tiež zabezpečovať plynulosť cestnej premávky. Kaliňák zároveň upozornil, že avizované uzávierky ciest treba vnímať flexibilne, keďže bezpečnostná situácia sa môže vyvíjať každú hodinu, minútu. To, odkedy a na ako dlho budú uzavreté cesty, záleží napríklad od toho, či delegácie priletia skôr, respektíve neskôr, ako je naplánované. „Ak sa hovorí, že obchvat bude uzavretý od 8:00, neznamená to, že 7:55 sa bude dať ešte prejsť,“ vysvetlil minister.


Kaliňák verejnosti takisto neodporúča testovať, či bezpečnostné opatrenia naozaj fungujú. Bezpečnostné zložky majú totiž pokyn riešiť akékoľvek podozrenie či nezvyčajné správanie. V tejto súvislosti priznal, že na piatok je avizovaná jedna protestná akcia, a to organizácie Greenpeace. Ak by sa vyskytli iné protestné akcie, budú kvalifikované ako narušenie verejného poriadku. „Všetky veci budú posudzované prísnejšie, ako býva zvykom,“ skonštatoval Kaliňák.


Pokiaľ ide o ďalšie opatrenia, ktoré sa môžu dotknúť ľudí, minister vnútra informoval, že areál Bratislavského hradu bude uzavretý celý deň. Takisto určité obmedzenia čakajú aj na ľudí, ktorí bývajú v blízkosti Hradu. Pre bezpečnosť však nemôže dať bližšie informácie.


Obmedzenia sa začnú v piatok 16. septembra ráno počas presunu delegácií z bratislavského letiska M. R. Štefánika na Bratislavský hrad. Počas prejazdu delegácií zatvoria od 8:00 až do 10:00 časť diaľnice D1, a to diaľničný obchvat Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP, a taktiež výjazdy na diaľnicu z Galvaniho, Gagarinovej a z Bajkalskej ulice. Obmedzenia sa dotknú aj Einsteinovej ulice v Petržalke. Počas príchodov delegácií uzatvoria Most SNP v smere z Petržalky, Staromestskú ulicu v smere do Starého Mesta, Hodžovo námestie a ulicu Palisády v oboch smeroch, až po Bratislavský hrad. V tomto čase nebude možný ani príchod, ani odchod z bratislavského letiska. Zatvorená totiž bude aj Ivanská cesta v oboch smeroch od obchodného centra Avion. Vodiči smerujúci z Petržalky do centra mesta môžu počas zatvorenia Mosta SNP využiť ostatné bratislavské mosty.


Ďalšie obmedzenia čakajú Bratislavu v piatok popoludní počas presunu delegácií, ktorý sa očakáva medzi 13:00 až 14:00. V tomto čase bude úplne zatvorená ulica Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovo námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP na Rázusovo nábrežie, ďalej Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie. Dopravu budú odkláňať na križovatke Dostojevského rad - Landererova a z opačnej strany v smere z Karlovej Vsi do centra na Nábreží Generála L. Svobodu do Mlynskej doliny pod mostom Lafranconi. Následne po 14:00 približne na 15 minút úplne uzatvoria pre dopravu aj pre peších všetky bratislavské mosty - Most Lafranconi, Most SNP, Starý most, Most Apollo a Prístavný most. Popoludní medzi 15:30 až 16:30 v oboch smeroch zatvoria cestu v úseku od vodného diela Čunovo, Danubiany, vedúcu cez Čunovo, ďalej Panónsku cestu v smere od tzv. umelého kopca až na Most SNP, tiež obojsmerne Staromestskú ulicu, Hodžovo námestie a ulicu Palisády až po Bratislavský hrad. Po 18:00 priebežne obmedzia premávku na ulici Palisády, Hodžovom námestí a na Einsteinovej ulici. Priebežne budú zatvárať diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po bratislavské letisko M. R. Štefánika, ako aj výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej, Dolnozemskej, Bajkalskej a Gagarinovej ulice.


Premávka z diaľnice D1 bude v piatok od Zlatých pieskov pre osobnú dopravu presmerovaná cez mesto na Seneckú cestu, Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, respektíve na Vajnorskú ulicu. Nákladnú dopravu odstavia na diaľnici v pravom jazdnom pruhu a cez mesto ju budú púšťať podľa aktuálnej dopravnej situácie. Pre vodičov smerujúcich do Bratislavy ministerstvo vnútra v piatok ráno odporúča využiť aj cesty cez Senec alebo Pezinok. Dopravné obmedzenia čakajú vodičov nákladných vozidiel nielen v Bratislavskom, ale aj v Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji na R1. Vozidlá nad 7,5 tony budú policajti odstavovať v čase asi od 06:00 zhruba do 09:30 na odpočívadlách a v odstavných pruhoch. Šoférov na tieto opatrenia budú upozorňovať aj prenosné dopravné značenia. Polícia preto dopravcov vyzýva, aby zvážili nutnosť prepravy v piatok dopoludnia.


Bratislavské letisko M. R. Štefánika odporúča cestujúcim, aby sa v piatok dostavili na odlety aspoň tri hodiny dopredu. Letisko totiž podľa jeho hovorkyne Veroniky Ševčíkovej očakáva prílet a odlet mnohých vládnych delegácií, ktoré sa budú presúvať do centra mesta a naopak z centra naspäť na letisko. Z tohto dôvodu bude obmedzená prístupová cesta na letisko a môžu sa tvoriť kolóny. "V čase od 8:00 do 10:00 bude uzatvorená diaľnica D1 v okolí letiska a rovnako aj Ivanská cesta v oboch smeroch od OC Avion. Cestujúcim, ktorí odlietajú z Bratislavy v piatok 16. septembra v doobedňajších hodinách a v čase medzi 18:00 až 21:00 preto odporúčame, aby si vyhradili dostatočný čas pred príchodom," uviedla Ševčíková a dodala, že prevádzka pravidelných ani charterových letov nebude obmedzená a všetky lety by mali byť vybavované podľa platného letného letového poriadku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies