Bezpečnostná rada OSN požaduje prístup do bojmi zničeného Sýrskeho mesta

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 09:24 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN požaduje prístup do bojmi zničeného Sýrskeho mesta

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok prijala vyhlásenie, v ktorom požaduje od sýrskej vlády, aby umožnila prísun humanitárnej pomoci do mesta al-Kusajr, kde sa v uplynulých týždňoch odohrávali prudké boje.

slovakia

left justify in out

Návrh predložený Britániou nakoniec podporilo aj Rusko považované za blízkeho spojenca Sýrie, pričom ide o prvý prípad za posledné mesiace, keď sa 15-členný orgán v súvislosti s konfliktom v Sýrii dokázal dohodnúť na niečom inom ako na odsúdení niektorého z teroristických útokov. Vyhlásenie vyzýva na zabezpečenie "bezodkladného, bezpečného a neobmedzeného" prístupu do al-Kusajru pri sýrskej hranici s Libanonom a hrozí "vyvodením zodpovednosti" voči porušovateľom medzinárodného humanitárneho práva. Britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant, ktorého krajina v júni plní úlohy rotujúceho predsedníctva rady, označil jeho prijatie za "významný", hoci len "veľmi malý" krok smerom k jej zjednoteniu v otázke Sýrie.

Strategické mesto al-Kusajr, ktoré bolo dlho v rukách protivládnych povstalcov, je od stredy opäť pod kontrolou sýrskeho vládneho režimu. Armáda ho dobyla po viac ako dvoch týždňoch intenzívnych bojov, a to vďaka podpore zo strany libanonskej militantnej organizácie Hizballáh. 

Organizácia Spojených národov tiež v piatok vyhlásila novú zbierku na operácie v Sýrii a susedných krajinách, na ktoré podľa vlastných údajov potrebuje 5,2 miliardy dolárov (3,9 mld. eur). Uvedená suma pritom výrazne prevyšuje doterajší rekord z roku 2003, keď v súvislosti s vojnou v Iraku žiadala o príspevky v celkovej výške 2,2 miliardy dolárov (1,7 mld. eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies