Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne podporila jadrovú dohodu s Iránom

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 16:02 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne podporila jadrovú dohodu s Iránom

NEW YORK - Členovia Bezpečnostnej rady OSN dnes jednomyseľne podporili dohodu šiestich svetových mocností a Iránu o obmedzení jadrového programu Teheránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií, ktoré Západ v minulosti uvalil na islamskú republiku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Päť stálych a desať nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN schválilo rezolúciu, nadväzujúcu na komplexnú jadrovú dohodu, ktorú šesť svetových mocností a Irán uzavreli minulý týždeň v rakúskej metropole Viedeň. Výmenou za zrušenie sankcií, ktoré na Irán uvalili USA, EÚ a OSN, bude Teherán nútený dlhodobo obmedziť svoj jadrový program.

 

Schválením rezolúcie BR OSN sa spustí komplexný súbor koordinovaných krokov, na ktorých sa dohodli Irán a svetové mocnosti v priebehu takmer dva roky trvajúcich rokovaní. Dohoda okrem iného počíta s postupným rušením sankcií postihujúcich iránsky ropný export, bankovú sféru a ďalšie oblasti. Ich uvoľňovaniu však bude musieť predchádzať potvrdenie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Irán podnikol všetky potrebné kroky na obmedzenie svojho nukleárneho programu. K tomu by malo dôjsť koncom tohto roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies