Bezák so Sokolom vypovedali na polícii!

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 14:58 • 2 min
Bezák so Sokolom vypovedali na polícii!

BRATISLAVA - Policajní vyšetrovatelia vypočuli v priebehu predchádzajúcich dvoch týždňov emeritných trnavských arcibiskupov Jána Sokola a Roberta Bezáka. Podľa informácií TASR mali vypovedať po prvýkrát, pričom boli vypočúvaní ako svedkovia. Ako prvý mal vypovedať Bezák, a to ešte 20. februára, a následne tento utorok (5.3.), aj jeho predchodca na arcidiecéze Sokol.

slovakia

left justify in out

Samotná polícia tieto informácie oficiálne nekomentuje a nevyjadruje sa ani ku konkrétnym osobám. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka však pre TASR potvrdil, že polícia v súčasnosti vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Toto stíhanie by malo súvisieť s prípadom trnavskej arcidiecézy. "Vyšetrovateľ dospel k záveru, že v tejto trestnej veci existujú zákonné dôvody na začatie trestného stíhania, teda existujú podozrenia o spáchaní trestného činu," uviedol.

O pochybnom účtovníctve arcidiecézy v minulosti viackrát informovala spravodajská televízia TA3. Ešte v minulom roku napríklad uviedla, že mimo oficiálneho účtovníctva trnavskej arcidiecézy malo skončiť v priebehu niekoľkých rokov viac ako 20 miliónov eur. Navyše v rokoch 1997 až 2009 mala mať arcidiecéza údajne minimálne 80 neevidovaných účtov, na ktorých boli koncom sledovaného obdobia zhruba dva milióny eur. Pred odchodom arcibiskupa Sokola z funkcie však mali byť podľa TA3 účty zrušené a peniaze z nich presunuté.

Samotný Bezák má zákaz vyjadrovať sa pre médiá, no podozrivé hospodárenie už naznačil v minulosti. "Ťažko sa dá vysvetliť, že napríklad biskupský úrad potrebuje mať veľké množstvo účtov. To cítim, ako troška takú hanbu za cirkev," konštatoval v TV Markíza v decembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies