Bez humanitárnej pomoci zomrie v Južnom Sudáne do konca roka 50.000 detí

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 18:44 • 2 min
Bez humanitárnej pomoci zomrie v Južnom Sudáne do konca roka 50.000 detí

DŽUBA - Desaťtisíce detí v Južnom Sudáne môžu bez pomoci humanitárnych organizácií zomrieť do konca roka, uviedla dnes OSN a zároveň požiadala medzinárodné spoločenstvo o vyše miliardu dolárov na pomoc tamojšiemu obyvateľstvu sužovanému šesť mesiacov trvajúcou občianskou vojnou. Oznámila to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Boje, ktoré v krajine vypukli vlani v decembri, vyhnali zo svojich domovov už 1,5 milióna ľudí, pričom sedem miliónov čelí hladu a chorobám, povedal koordinátor humanitárnych operácií v Južnom Sudáne Toby Lanzer.
      

"Ak konflikt neutíchne a obyvatelia sa nebudú môcť vrátiť do svojich domovov, situácia sa bude iba zhoršovať. Následky budú hrozné: do konca roka zomrie asi 50.000 detí, ak sa im nedostane včasnej pomoci. V krajine zúria cholera a malária, mnoho detí je podvyživených. Milióny ľudí potrebujú zdravotnícku starostlivosť, potraviny, čistú vodu a hygienické prostriedky," dodal.
      

Vládne sily podporujúce prezidenta Salvu Kiira a vojaci lojálni jeho bývalému námestníkovi Riekovi Macharovi sa niekoľko hodín po podpísaní májovej dohody o prímerí vrátili ku krviprelievaniu, čo ešte viac umocňuje krízovú situáciu v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies