Belgický dizajnér chce od Japoncov zmenu loga OH 2020

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 16:20 • 2 min
Belgický dizajnér chce od Japoncov zmenu loga OH 2020

BRUSEL - Olympijské hry 2020, ktoré sa uskutočnia v Tokiu, zrejme budú mať nové logo.

slovakia

left justify in out

Dizajnér emblému divadla v belgickom meste Liége Olivier Debie vyzve Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a japonských usporiadateľov, aby navrhli nový symbol. Terajší sa veľmi podobá na dielo belgického umelca. "Bol by som rád, keby ho zmenili. Uvidíme, pretože olympijský systém je obrovská mašinéria," povedal v piatok Debie.

 

Dominantou loga OH 2020 od Kendžira Sana je veľké čierne tlačené písmeno T na bielom podklade. Nechýba vyplnený červený kruh, ten sa nachádza aj na japonskej vlajke na znak krajiny "vychádzajúceho slnka". Belgické logo obsahuje rovnaké, ale biele "téčko" na čiernom pozadí. Sano odmieta akékoľvek obvinenia z plagiátorstva. "Nemal som absolútne žiadne vedomosti o existujúcom symbole a určite som sa ním neinšpiroval pri návrhu môjho dizajnu," citovali Sana v stanovisku organizátori OH 2020. 

 

Japonci údajne doma a v zahraničí urobili prieskum ochrannej známky a až potom sa uskutočnila tvorba loga. Debie však uviedol, že keď predstavili tokijský emblém, niekoľko ľudí ho kontaktovalo a upozornilo ho na podobnosť. "Dostal som veľké množstvo správ od belgických grafických dizajnérov. Keď som sa pozrel, zbadal som, že ide o to isté," dodal Debie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies