Belgickí Turci čelia vyhrážkam kvôli deťom v školách Fethullaha Gülena

NETKY.SK • 18 August 2016, 14:54 • 2 min
Belgickí Turci čelia vyhrážkam kvôli deťom v školách Fethullaha Gülena

BRUSEL - Viacero tureckých rodín žijúcich v Belgicku, ktorých deti navštevujú školy financované sieťou bývalého imáma Fethullaha Gülena, sa stalo terčom vyhrážok prostredníctvom telefónu alebo internetu. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O týchto vyhrážkach informovali ako prvé vo štvrtok flámske denníky Het Nieuwsblad a Het Belang van Limburg. Občania tureckého pôvodu novinám oznámili, ich terčom boli najmä rodičia detí zapísaných v školách prvého a druhého stupňa vo Flámsku a v Bruselskom regióne.

 

K vyhrážkam došlo po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Turecku z polovice júla, z ktorého vláda v Ankare oficiálne obvinila Gülena žijúceho na území USA. Fevzi Yildirim, riaditeľ kolégia Lucerna v bruselskej štvrti Anderlecht, kde žije početná turecká komunita, upozornil, že v pozadí série vyhrážok sú organizácie podporujúce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Belga upozornila, že viacerí rodičia sa pod tlakom hrozieb rozhodli stiahnuť svoje deti zo škôl, ktoré sú podozrievané z príslušnosti k medzinárodnej sieti Gülena. Spravodajský server DutchNews.nl informoval, že podobná situácia nastala aj v susednom Holandsku. Podľa údajov holandskej Organizácie moslimských škôl (ISO) iba v Amsterdame okolo 150 rodín odhlásilo svoje deti zo škôl, ktoré sú spájané s Gülenovým hnutím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies