Belgickí chirurgovia objavili nový väz v kolene

NETKY.SK • 7 November 2013, 09:53 • 2 min
Belgickí chirurgovia objavili nový väz v kolene

BRATISLAVA - Belgickí chirurgovia Steven Claes a Johan Bellemans z Univerzitnej nemocnice v Leuvene objavili a popísali nový väz v ľudskom kolene, ktorého existenciu predpokladal už v roku 1879 francúzsky lekár Paul Ferdinand Segond.

slovakia

left justify in out

Nový väz spája stehennú kosť s holennou kosťou a Claes a Bellemans ho objavili u 40 zo 41 kolien, ktoré pitvali. Dali mu názov anterolaterálny väz, pričom sa domnievajú, že práve tento väz zohráva dôležitú rolu v niektorých prípadoch roztrhnutia predného skríženého väzu v kolene. Toto zranenie často postihuje napríklad športovcov, pričom niekedy sa aj po úspešnej operácii stáva, že koleno nie je úplne v poriadku. Claes a Bellemans preto uplynulé štyri roky hľadali príčinu tohto javu a došli k záveru, že za to môže práve zranenie anterolaterálneho väzu. O svojom objave informovali v časopise Journal of Anatomy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies