Belgičania sú pod tlakom, ale s Írskom neprehrali 50 rokov

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:02 • 2 min
Belgičania sú pod tlakom, ale s Írskom neprehrali 50 rokov

BORDEAUX - Belgicko je pred svojim druhým vystúpením na futbalovom šampionáte EURO 2016 pod tlakom. Prehra s Talianskom 0:2 naštrbila plány ambiciózneho tímu a tak zverenci trénera Marca Wilmotsa nastúpia v sobotu o 15.00 h v Bordeaux proti Írsku s jasným cieľom naplno bodovať. Postup do vyraďovačky ale láka aj Írov, ktorí v prvom dueli získali bod po remíze 1:1 so Švédskom a prezentovali sa sympatickým výkonom. Stretnutie bude rozhodovať turecký arbiter Cüneyt Cakir.

slovakia

left justify in out

Belgičana cestovali do Francúzska so smelými cieľmi, no už prvý duel ich pribrzdil. Proti Talianom sa ani raz v ofenzíve nepresadili a kouč Wilmots musel čeliť ostrej kritike médií. "Takáto prehra sa ťažko vysvetľuje, niektorí hráči rozhodne nepodali očakávané výkony. Ale stále máme šancu splniť náš základný cieľ. Ak vyhráme ďalšie dva zápasy v skupine, postúpime do vyraďovacích bojov," reagoval kormidelník a nevyhol sa ani protiúderu na adresu novinárov: "Štyri roky nás obdivovali a ak si dobre spomínam, bol som tréner po celý ten čas. Teraz po jednom zápase je zrazu všetko zlé..."

 

Dôležité pre "červených diablov" je, či budú stopercentne pripravené opory Kevin De Bruyne a Eden Hazard, hoci na úvod výkonom neoslnili. Pre zdravotné problémy sa s tímom nepripravovali dva dni, vo štvrtok už na zatvorenom tréningu v Bordeaux nechýbali. Podľa Wilmotsa je zdravotný stav lepší u Hazarda, v prípade De Bruyneho musia Belgičania počkať, ako zareaguje na záťaž deň pred stretnutím. Hráč Manchestru City má problémy so stehnom, Hazarda z FC Chelsea trápia koleno a slabiny. Wilmots nechcel prezradiť, či plánuje zmeny v zostave v porovnaní s predchádzajúcim stretnutím.

 

Íri prerušili proti Švédsku sériu štyroch prehier na ME, keď dokázali ustrážiť Zlatana Ibrahimoviča a o víťazstvo prišli až po vlastnom góle Ciarana Clarka. Napriek tomu tréner Martin O' Neill po stretnutí netajil nadšenie: "Už po prvom polčase mohlo byť rozhodnuté, nedokázali sme však premeniť ani jednu šancu. Moje mužstvo podalo skvelý výkon. Je to výborná partia hráčov, s ktorými je radosť pracovať. Teraz nás čaká silné Belgicko a musíme sa rovnako zodpovedne pripraviť." Isté je, že do hry nebude môcť zasiahnuť Jonathan Walters. Ten si v prvom vystúpení obnovil zranenie achilovky a šampionát sa pre neho predčasne skončil. Problémy s chrbátom má Keiren Westwood. Stredopoliar James McClean pozná recept na postup: "Vieme, že jeden zo zostávajúcich dvoch duelov musíme vyhrať a urobíme pre to všetko."

 

V prospech Belgicka hovorí bilancia vzájomných duelov. S Írskom neprehralo uplynulých 50 rokov, z trinástich doterajších stretnutí vyhralo päť a rovnaký počet sa skončil remízou. Íri nedokázali zdolať Belgičanov ani v jednom zo siedmich súťažných zápasov (až päťkrát sa zrodil nerozhodný výsledok) a vypadli s nimi aj v baráži o postup na MS 1998.

 

E-skupina:

Belgicko - Írsko (sobota 18. júna, 15.00 h, Bordeaux)

Predpokladané zostavy:

Belgicko: Courtois - Ciman, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Witsel, Nainggolan - Hazard, De Bruyne, Merteins - Origi

Írsko: Randolph - Coleman, Clark, O'Shea, Brady - McCarthy, Whelan, Hendrick, Hoolahan - Long, Keane

 

Tabuľka E-skupiny:

1. Taliansko 1 1 0 0 2:0 3

2. Švédsko 1 0 1 0 1:1 1

3. Írsko 1 0 1 0 1:1 1

4. Belgicko 1 0 0 1 0:2 0

/už v piatok sa hrá zápas Taliansko - Švédsko - pozn./



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies