Belehradčania protestovali proti smogu s rúškami na tvárach

NETKY.SK • 18 Január 2020, 8:38 • 2 min
Belehradčania protestovali proti smogu s rúškami na tvárach

BELEHRAD - Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo v piatok v Belehrade proti silnému znečisteniu ovzdušia, ktoré v posledných dňoch sužovalo túto balkánsku metropolu.

slovakia

left justify in out

Mnohí z účastníkov protestného pochodu v centre mesta mali na tvárach rúška, informovala tlačová agentúra AP.

 

img

Aktivisti stojaci za piatkovým podujatím vyjadrili presvedčenie, že srbská vláda by mala podniknúť kroky na obmedzenie smogu v Belehrade, ako je zlepšenie verejnej dopravy alebo výsadba stromov.

 

"Štát 21. storočia nemôže hľadieť do neba a čakať, kedy začne fúkať vietor," povedal Radomir Lazovič zo skupiny Nepotopme Belehrad. "Ľudia dostávajú choroby a zomierajú," dodal.

 

Vysoké koncentrácie znečisťujúcich látok v ovzduší boli počas uplynulého týždňa zaznamenané aj v iných veľkých mestách na Balkáne. Najhorší zimný smog má tradične Sarajevo, hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, ktoré leží v údolí obklopenom vysokými horami. Sarajevské úrady v piatok prisľúbili, že budú rozdávať zadarmo ochranné rúška obyvateľom, ktorým najviac hrozia zdravotné ťažkosti v dôsledku znečisteného ovzdušia.

 

Srbská vláda v piatok vyhlásila, že vytvorila tím s úlohou bojovať proti smogu "systematickým spôsobom". Predstavitelia apelovali na verejnosť, aby nepodliehala panike, keďže zlá kvalita ovzdušia je problémom už celé desaťročia.

 

Experti uvádzajú, že k znečisteniu ovzdušia na Balkáne prispievajú uhoľné elektrárne, staré automobily a ďalšie faktory. V uplynulom týždni navyše tento región zasiahli husté hmly.

 

img

Podľa vlaňajšej správy Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) znečistenie ovzdušia na západnom Balkáne môže skracovať život tamojších obyvateľov až o 1,3 roka. Experti varovali, že zhoršovanie stavu životného prostredia môže brániť ďalšiemu napredovaniu Srbska a iných balkánskych krajín v úsilí začleniť sa do EÚ, uviedla AP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona