Bavorsko pripravuje kvôli utečencom ústavnú žalobu na spolkovú vládu

NETKY.SK • 4 November 2015, 17:17 • 2 min
Bavorsko pripravuje kvôli utečencom ústavnú žalobu na spolkovú vládu

BERLÍN - Bavorský premiér Horst Seehofer, ktorého Kresťansko-sociálna únia (CSU) je sesterskou stranou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, dnes cúvol od svojho sľubu, že obe strany budú spolupracovať pri riešení utečeneckej krízy v krajine, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Seehofer sa na zjazde CDU len v utorok zaviazal spolupracovať s Merkelovou pri zvládaní tisícov utečencov prekračujúcich hranice Nemecka.

 

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann však dnes povedal, že Seehoferova krajinská vláda požiadala bývalého sudcu ústavného súdu, aby preskúmal, či utečenecká politika spolkovej vlády v súvislosti s hranicami Nemecka nie je v rozpore s ústavou.

 

Bývalý ústavný sudca Udo di Fabio pre denník Tagesspiegel povedal, že dostal za úlohu predložiť "otvorený a nezaujatý" expertný názor, ktorý by sa mal stať základom pre žalobu na ústavnom súde.

 

Väčšina migrantov prichádza do Nemecka cez Bavorsko a Seehofer sa už pred časom vyhrážal prijatím opatrení na jeho obranu, ak spolková vláda neprijme kroky na obmedzenie prílevu utečencov na hraniciach Bavorska s Rakúskom. Podľa politikov v Mníchove ohrozuje súčasná utečenecká kríza stabilitu Bavorska a obmedzuje možnosti fungovania tejto spolkovej krajiny.

 

Asi 3000 ľudí čakalo dnes ráno na troch hraničných priechodoch v Dolnom Bavorsku. Väčšina utečencov uteká pred vojnou a prenasledovaním na Blízkom východe, v Afrike či iných častiach sveta.

 

Merkelová a Seehofer sa počas uplynulého víkendu dohodli na zriadení tranzitných zón na hraniciach s Rakúskom, v ktorých by azylanti čakali na posúdenie svojich žiadostí o azyl. Tento plán ešte musia podporiť Merkelovej koaliční partneri zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Bavorský premiér zriadenie tranzitných zón požaduje už dlho, dodala DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies