Barack Obama zložil prísahu na začiatku druhého funkčného obdobia

NETKY.SK • 22 Január 2013, 08:16 • 2 min
Barack Obama zložil prísahu na začiatku druhého funkčného obdobia

Barack Obama zložil prísahu na začiatku druhého funkčného obdobia - Politika Americký prezident Barack Obama zložil dnes slávnostný sľub na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. Obama zdvihol svoju pravú ruku

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama zložil dnes slávnostný sľub na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. 
      Obama zdvihol svoju pravú ruku a zopakoval predpísaný sľub do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Krátko pred ním prisahal aj viceprezident Joe Biden. 
      Podľa agentúry DPA sledovalo inauguráciu v blízkosti pódia vyše 250.000 divákov s lístkami, ďalších zhruba 800.000 zaplnilo rozsiahle otvorené priestranstvo pred Kapitolom. Pôvodné odhady hovorili o 500.000-700.000 účastníkoch. Desiatky miliónov ľudí sledovali dianie prostredníctvom priameho televízneho prenosu.
      Obama, 44. prezident USA, zložil predpísanú oficiálnu prísahu už v nedeľu na krátkej súkromnej ceremónii v Bielom dome, čím splnil zákonnú požiadavku, na základe ktorej sa americkí prezidenti oficiálne ujímajú úradu 20. januára.
      Ak však uvedený termín pripadne na nedeľu, slávnostná inaugurácia a s tým spojené oslavy sa od roku 1821 presúvajú na pondelok, čo sa tento rok časovo zhoduje s narodením obhajcu občianskych práv Martina Luthera Kinga, zavraždeného v roku 1968.
      Prvá inaugurácia Obamu ako prvého černošského prezidenta USA sa v roku 2009 konala v atmosfére optimizmu a veľkých očakávaní za účasti až 1,8 milióna Američanov.
      Dnešná prebehla v čase - keď Spojené štáty zápasia s ekonomickými ťažkosťami a vysokou nezamestnanosťou - v skromnejšom meradle, čo do počtu divákov i následných plesov a večierkov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies