B. BUGÁR: Obviňovať bez dôkazov je najlepšia cesta k rozpadu koalície

NETKY.SK • 13 December 2010, 08:15 • 2 min
B. BUGÁR: Obviňovať bez dôkazov je najlepšia cesta k rozpadu koalície

B. BUGÁR: Obviňovať bez dôkazov je najlepšia cesta k rozpadu koalície

slovakia

left justify in out

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS necháva cez svojho poslanca Zoltána Horvátha rozbíjať koalíciu. Tvrdí to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý nerozumie tomu, ako to môže robiť. Verí však, že koaličná kríza môže pominúť, ak SDKÚ-DS Horvátha "zabrzdí". Ten obviňuje poslancov za Most-Híd, že práve oni podporili v tajnej voľbe súčasného generálneho Dobroslava Trnku a nie spoločného koaličného kandidáta Jozefa Čentéša.
"Bez dôkazov obviňovať, to je najlepšia cesta k tomu, aby sa vládna koalícia rozpadla. Toto mi vadí. Preto je to veľký problém. Nerozumieme tomu, ako môže najsilnejšia vládna strana takýmto spôsobom nechať cez svojho poslanca rozbíjať koalíciu. Toto je problém. Inak by nebol," povedal v rozhovore pre TASR Bugár.
Horváth sa pri obviňovaní Mosta-Híd odvoláva na teóriu, podľa ktorej si bugárovci posúvali pri voľbe hlasovací lístok Eleméra Jakaba (Most-Híd). Na lístku mal byť označený Čentéš a poslanci si ho mali posúvať tak, že hlasovali za jednou plentou, fotili sa s ním, ale hlasovali pritom za Trnku. Podľa Horvátha si mal Jakab potom lístok nechať doniesť, zneplatniť ho a vymeniť za nový. Na ňom mohol dať hlas Trnkovi.
Bugár potvrdil, že jeho poslanec naozaj vrátil hlasovací lístok. "A viem aj prečo. Vedľa mena pána Čentéša začiernil, tak ako pri voľbe kandidátov na disciplinárnych sudcov, a nezakrúžkoval. A to by mohlo byť ako neplatné. Ja som vychádzal, keď ho upozornili, že je problém, tak som mu aj ja povedal, choď to vrátiť. A toto je dôkaz?" spýtal sa Bugár.
Upozornil, že ak Horváth bude pokračovať a bude ešte konkrétnejší, Most-Híd podá na neho trestné oznámenie. "A nech to dokáže. Nech neobviňuje tak, že sa zároveň skrýva, len tak zahmlieva. To dokáže každý," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že Horváth je neúspešný kandidát na galantského primátora. Most-Híd ho v kandidatúre nepodporil. Bugár pripustil, že jeho obvinenia s tým môžu súvisieť.
Dodal, že pokiaľ ide o Horváthovú teóriu, on môže povedať "oveľa lepšie". "Aj smerom na pána Horvátha alebo smerom na SDKÚ. Tiež sa môžem spýtať kto povedzme kontroloval skrutátorov a pána Horvátha? Nikto. Ja som sa pýtal ďalších dvoch skrutátorov. Nevideli všetky lístky. To je klamstvo. Oni kontrolovali vlastných. Nevideli všetky lístky ani SDKÚ," poznamenal pre TASR Bugár, podľa ktorého je osočovanie jeho strany "špinavá hra ako posunúť čierneho Petra do ruky poslancov za Most-Híd".
Lídrovi sa nepáči ani to, že doteraz boli dôkazom o voľbe Čentéša fotografie hlasovacieho lístka či kontrola u skrutátorov. "Aj náš skrutátor kontroloval našich. Videl ich a máme aj fotky. Ale u nás toto ako dôkaz neplatí," poznamenal Bugár s tým, že túto hru Most-Híd neprijíma.
Bugár nerozumie tomu, prečo táto situácia vznikla. "Aj v minulom alebo predminulom období boli s tajnými voľbami problémy. Keď sme volili ústavných sudcov. Neprechádzali tí, ktorí boli dohodnutí na koaličnej rade. A existoval ten istý spôsob ako teraz. Keď niektorým poslancom, citujem poslanca 'uhla ruka', každý to bral tak, že tak sa poslanec rozhodol. Ale neboli žiadne obvinenia," zdôraznil.
Vzhľadom na situáciu sa v pondelok 13. decembra stretne Predsedníctvo strany Most-Híd. Zaoberať sa bude otázkou, ako ďalej v koalícii. So závermi predsedníctva pôjde Most-Híd na pondelkovú Koaličnú radu. Bugár však vylúčil, že uvažuje o vystúpení z koalície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies