Automobilka Kia Motors Slovakia vyrobila minulý rok 338-tisíc vozidiel

NETKY.SK • 7 Január 2016, 14:39 • 2 min
Automobilka Kia Motors Slovakia vyrobila minulý rok 338-tisíc vozidiel

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Slovenská továreň juhokórejskej automobilovej spoločnosti Kia Motors vyrobila v minulom roku 338.000 áut, čo predstavuje viac ako 4-% medziročný nárast.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rokom 2014 narástla o 18 % aj výroba motorov, keď ich počet presiahol hranicu 582.000 kusov. Výrobné linky žilinskej automobilky v minulom roku opustilo tiež jubilejné dvojmiliónte auto a trojmiliónty motor.

 

"Produkcia v našom závode rastie nepretržite už šiesty rok po sebe, najmä vďaka všetkým našim zamestnancom. Pevne verím, že nám aktuálne vynovené produktové portfólio pomôže udržať tento trend aj v nasledujúcom období," povedal Eek-Hee Lee, prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Uplynulý rok spoločnosť preinvestovala 110 miliónov eur, ktoré smerovali najmä do spustenia sériovej výroby nových modelov. V júni predstavili produktovo vylepšenú verziu modelu cee’d a v decembri aj štvrtú generáciu modelu Kia Sportage. Práve tento športovo-úžitkový model tvoril 58 % produkcie v roku 2015. Z celkového objemu vyrobených áut predstavoval modelový rad cee’d takmer tretinu a Kia Venga 9 %. Na Slovensku vyrobené automobily pokrývali v minulom roku 56 % všetkých predajov značky Kia v Európe. Najviac žiadanými boli v Rusku (14 %), Veľkej Británii (14 %), Nemecku (8 %), Španielsku (8 %) a Taliansku (6 %).

 

Najžiadanejšou pohonnou jednotkou sa spomedzi všetkých agregátov sa stal vlani naftový motor s objemom 1,7 litra. Dieselové motory v predstavovali približne 50 % z celkovej produkcie. Takmer polovicu pohonných jednotiek Kia už tradične exportovala do svojho sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach.

 

V decembri získala tiež Kia Motors Slovakia ocenenie Merkúr, ktoré Finančné riaditeľstvo udeľuje najväčším platcom dane. Spoločnosť si ju odniesla po tretíkrát, keď na dani z príjmu za rok 2014 odviedla 103,95 milióna eur. Celkovo už firma na dani z príjmu právnických osôb zaplatila 244,45 milióna eur.

 

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov bola spustená v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Aktuálne patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2 milióny vozidiel.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies