Austrálsky súd poslal do väzenia tínedžera za plánovanie teroristického útoku: Toľko rokov dostal!

NETKY.SK • 11 December 2018, 07:22 • 2 min
Austrálsky súd poslal do väzenia tínedžera za plánovanie teroristického útoku: Toľko rokov dostal!

CANBERRA - Austrálske úrady uväznili 18-ročného tínedžera na najmenej 12 rokov za plánovanie teroristického útoku.

slovakia

left justify in out

Mladíka uznal súd za vinného v septembri. Tento Sydneyčan sa priznal, že sympatizuje s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). V roku 2016 si v obchode so zbraňami zaobstaral lovecké nože, pričom predavačovi tvrdil, že ich potrebuje na poľovnícke účely. Ešte v tom istom roku ho spolu s jeho priateľom zatkli.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Mladík poprel, že plánoval použiť tieto zbrane na teroristický útok. Počas celého súdneho procesu tvrdil, že je nevinný a snažil sa presvedčiť porotu, že má záľubu v poľovníctve.

 

Najvyšší súd v austrálskom štáte Nový Južný Wales ho však na základe "jednoznačných dôkazov" poslal za mreže na 16 rokov, pričom prvých 12 rokov nebude môcť požiadať o podmienečné prepustenie. Podľa verdiktu hrozil zo strany mladíka "bezprostredný útok". "Páchateľ bol v danom čase jednoznačne odhodlaným teroristom. Ozbrojený a motivovaný zvrátenou obhajobou Islamského štátu sa zapájal do činností, ktoré mali reálnu kapacitu spôsobovať verejnosti strach o život," vyhlásil sudca.

 

img

Zdroj: SITA

 

U tínedžera sa našli aj poznámky, v ktorých prisahá vernosť IS. Porota ho uznala za vinného v septembri, avšak nedokázala dosiahnuť verdikt nad jeho spoluobvineným, ktorý bude znovu súdený na budúci rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies