Australian Open: Organizátori ústretovejší voči hráčom pri extrémnom teple

NETKY.SK • 2 December 2014, 11:37 • 2 min
Australian Open: Organizátori ústretovejší voči hráčom pri extrémnom teple

MELBOURNE - Organizátori úvodného grandslamového turnaja tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára) pod vplyvom kritiky z ostatného ročníka zavádzajú transparentnejšie a voči hráčom, personálu aj fanúšikom ústretovejšie pravidlá pri extrémnych teplotách.

slovakia

left justify in out

"V platnosti zostáva, že uplatňovanie ´heat policy´, zostáva v kompetenecii rozhodcov. Zvážia postup, keď vonkajšia teplota presiahne 40 stupňov Celzia či ukazovateľ WBGT pôjde nad 32,5," konkretizoval riaditeľ podujatia Craig Tiley a pripomenul, že spomenutá metóda Wet Bulb Global Temperature zohľadňuje okrem teploty vlhkosť vzduchu a silu vetra. Novinkou je, že po nameraní príslušných hodnôt môžu zápasy promptnejšie prerušiť už pri najbližšom párnom súčte gemov v sete alebo po ukončení rozohratého tajbrejku. 

 

V sezóne 2014 sa najmä počas štyroch mimoriadnych dní roztápali na kurtoch fľaše s vodou, zberači loptičiek kolabovali a hráči dávili a vzdávali sa pre celkovú slabosť. Nehralo sa dovedna len štyri hodiny a väčšina ponôs vyvstávala z vágneho znenia "Extreme Heat Policy". 

 

Kanaďan Frank Dancevic po svojom odstúpení v 1. kole vyhlásil: "Myslím si, že je to neľudské. Nepovažujem to za fér voči nikomu - hráčom, divákom, odvetviu. Veľa tenistov malo problémy a sťažovalo sa, že je naozaj priteplo, ktoré môže viesť aj k úmrtiam, ale oni išli ďalej a nechávali to pokračovať." 

 

Tiley skonštatoval, že závislosť turnaja od počasia zníži aj zastrešenie už tretieho dvorca - Margaret Court Arena po Rod Laver Arene a Hisense Arene. Meteorológ Bob Leighton predznamenal, že dlhodobé prognózy neindikujú na ročník 2015 extrémne teploty nad miestny štandard v danom období: "Momentálne to vyzerá na normálne austrálske leto, možno jedno z tých trochu teplejších. Predpokladáme len jeden deň s atakovaním štyridsiatky. Dážď sa vyskytne ojedinele, ak vôbec."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies